1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Dünyanın İlk Tweet’ini Bir Türk Satın Aldı

Dünyanın İlk Tweet’ini Bir Türk Satın Aldı

Dünyanın en yaygın şekilde kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Twitter ortaya çıktıktan sonra, 22 Mart 2006 tarihinde Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey tarafından ilk kez bir tweet paylaşıldı. İlk tweet olma özelliğini bulunduran bu paylaşım, geçtiğimiz günlerde NFT olarak açık artırma ile satışa çıkarıldı ve açık artırmanın sonunda ilk tweet’i satın alan kişi, ödediği küçük bir servet ile bir Türk oldu.

Dünyanın İlk Tweet’ini Bir Türk Satın Aldı

Dünyada teknoloji ilerledikçe, temel insan ihtiyaçlarında dahi değişiklikler yaşanabiliyor. Her ne kadar bu ihtiyaç değişimleri herkes için geçerli olmasa da birçok kişi için örneğin sosyal medya kullanımı, artık temel bir ihtiyaç görevi görüyor. Bu kapsamda zaman ve teknoloji ilerledikçe gelişen ve yoğunlaşan sosyal medya kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan sosyal medya platformları da çeşitlilik gösterebiliyor. Bugüne kadar birçok platform ortaya çıktı ancak birçoğu beklenen ilgi ile karşılaşmadığı için silindi gitti. Fakat bazı sosyal medya platformları, dünya üzerine milyarlarca kullanıma kavuştu ve insanların vazgeçilmezi haline geldi. Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya platformlarının yoğun şekilde kullanımı, sıra dışı gelişmeleri de beraberinde getirdi. Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey tarafından paylaşılan ve “dünyanın ilk tweet’i” olan paylaşım, geçtiğimiz günlerde Dorsey tarafından NFT olarak açık artırma ile satışa çıkarılmıştı. Satışın ardından, tweet’i küçük bir servet ödeyerek bir Türk aldı.

Dorsey’in Paylaşımı, Yeni Bir Özellik Kazandı

Twitter tarihinde atılan ilk tweet, Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey tarafından 22 Mart 2006 tarihinde paylaşıldı. Söz konusu tweet’te ise “just settin up my twttr” yani “henüz twitter’ımı kuruyorum” ifadeleri yer alıyor. Bu tweet’in, birkaç gün öncesine kadar tek özelliği, Twitter tarihinde atılmış ilk tweet olmasıydı. Ancak geçtiğimiz yılda popüler olmaya başlayan ve bu yıl oldukça popüler hale gelen NFT teknolojisi sayesinde, bu paylaşım sadece “ilk tweet” özelliği barındırmak dışında, bir dijital koleksiyon parçası olma özelliği kazandı.

İlk Tweet’in Sahibi Sina Estavi Oldu

Jack Dorsey, ilk tweet’i Valuables isimli bir web sitesinden açık artırma ile satışa çıkardı. NFT yani “Non-Fungible-Token” (değiştirilemez token) olarak satışa çıkarılan ilk tweet’in sahibi ise 2,5 milyon doların üzerinde fiyat veren Bridge Oracle CEO’su Sina Estavi oldu. Estavi’nin NFT olarak satılan ilk tweet’e 2,5 milyon dolardan fazla ödeme yapmış olması, kimliği doğrulanmış ve şifrelenmiş dijital nesnelerin koleksiyon ve bir nevi sanat ürünü olarak satış potansiyelini de kanıtlamış oldu.

NFT Nedir, İşlevi Nedir?

NFT’ler (Non-Fungible-Token), en temel anlamda dijital koleksiyon ürünleridir. Geçtiğimiz yıl popülaritesi artış göstermeye başlayan NFT’ler, 2021 yılında daha da popüler bir hal almaya başladı. NFT ürünler, bir dijital varlığın dijital bir imza ile kime ait olduğunu gösteren, dijital dosya görevi görüyor. Kripto para piyasalarında yaygınlaşmaya başlayan bu dijital varlık akımı, son günlerde birçok ünlü isim tarafından ele alınıyor ve gündeme geliyor.