1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Ekonomide Yeni Düzenlemeler Yapıldı!

Ekonomide Yeni Düzenlemeler Yapıldı!

Ekonomiye ilişkin yeni düzenlemeler Meclis’te yapılan görüşmeler sonucunda dün kabul edildi. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun adını taşıyan kanun kapsamında ücretsiz izin desteği ve prim desteği verilecek olan sektörlerin alanı genişletilmiş oldu. Aynı zamanda bazı kurumlara yönelik vergi oranlarında da artış yaşandı. Tarımsal kredi borçları ise yapılandırıldı.

Ekonomide Yeni Düzenlemeler Yapıldı!

Dün TBMM’de görüşülen teklif sonrasında ekonomide yeni düzenlemeler hayata geçirildi. Kanun kapsamında yiyecek ve içecek sektörü, internet kafe, spor salonu, eğlence salonları, eğitim kursları, yüzme kulüpleri, bilardo salonları, lunaparklar, düğün, balo ve kokteyl salonları, oyun makineleri işleten yerler, hamam, güzellik salonları, sauna, kaplıca gibi yerlere yönelik günlük 50 lira ücretsiz izin desteği ve aynı zamanda sigorta prim desteği sağlanacak. Bunun yanında kamu kurum ve kuruluşları, menkul ve gayrimenkul malları elektronik ortamda açık arttırma ile satma imkanı bulabilecekler.

Özel Tüketim Vergisinde Değişiklik

Kabul edilen kanun kapsamında bozulma, çürüme ya da benzeri sebepler ile korunması mümkün olmayan ya da beklediğinde önemli bir değişikliğe uğrayan malların muhafazası tehlikeli veya masraflı olacak mallar da en uygun yerde pazarlık ile, borsası olan mallar ise ilgili borsalarda satılabilecekler. Kanun kapsamında ayrıca Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda da değişikliğe gidildi. Buna göre tütün ürünleri, alkollü içecekler, sade ve meyveli gazozlar, meyve suları gibi ürünlerin bulunduğu III sayılı cetvel kapsamında ürünlerin komisyoncular tarafından ya da konsinasyon sureti ile satışında imalatçı tarafından bu mallara dönük komisyoncuya ya da konsinye işletmelere verilmesi halinde de vergilendirme yapılacak.

Kanun kapsamında hastalık ve annelik sigortasından da ödenecek olan geçici iş göremezlik ödeneği kapsamında esas günlük kazancın hesabında dikkate alınacak 3 aylık dönem de 12 aylık süreye çıkartılmış olacak. İş göremezliğin başlamış olduğu tarih öncesindeki, son 1 yıl içinde 180 günden az kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olanlara dönük hastalık ve annelik halinde ödeneğe esas tutulacak günlük kazanç da iş göremezliğin başlamış olduğu tarihteki günlük prime esas kazanç alt sınırın 2 katını da geçemeyecek.

Gıdada Taklit Yapanlara Ağır Ceza

Yüzde 20 olan kurumlar vergisi oranı ise 2021 yılı kurum kazançları için yüzde 25, 2022 yılı kurum kazançları için de yüzde 23 oranında uygulanmış olacak. 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle tasfiye olacak alacaklar hesaplarına aktarılmış olacak tarımsal kredi borçları da yapılandırmaya uğrayacak.

Kanun kapsamında aynı zamanda gıdada taklit ve tağşiş yapanlar için de ağır cezalar ön görülüyor. Taklit ve tağşiş yapan işletmelere buna göre, yıllık gayrisafi gelirlerinin yüzde 1’i oranına kadar ceza kesilebilecek. Miktar, işletmecinin fiilden önceki olan mali yılın sonunda meydana gelen ya da bunun hesaplanmadığı durumlarda fiil tarihine en yakın olan maki yılın sonunda kaydedilmiş orana göre belirlenecek.