1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Elektrik Motorlu Araçlara Talep Artıyor

Elektrik Motorlu Araçlara Talep Artıyor

Elektrik motorlu araçlara olan eğilimin ölçülmesi için yapılan 7 bin kişilik araştırma sonucunda elektrik motorlu araçlara yönelik olumlu bir grafik çizildi. Elektrik motorlu araç almayı düşünenlerin oranının belirlendiği araştırmada, insanların bu araçları tercih etme ve etmemem nedenleri de ortaya çıktı. Masrafları ve yaygın olmaması talebi olumsuz etkilerken, elektrik motorlu araç almayı düşünen vatandaşların çoğunluğu yerli üretimi tercih etti.

Elektrik Motorlu Araçlara Talep Artıyor

2. el otomobil alım satım konusunda popülerliği bilinen arabam.com sitesi tarafından 7 bin kişinin katılımı ile yapılan araştırma sonucu yüzde 66,2‘lik bir kesim elektrik motorlu araç alır mısınız sorusuna olumlu cevap verdi. Elektrik motorlu araçların yanında yerli üretim otomobil projesi TOGG, sürücülerin seçeneği arasında yer alıyor. Elektrik motorlu araç almayı düşünen sürücülere araştırma kapsamında sorulan sorular sürücülerin soru işaretlerini gözler önüne serdi.

Şarj İstasyonları Endişe Yaratıyor

Elektrik motorlu araç alırım diyen 66,2’lik kesime anket içerisinde elektrik motorlu araçların tercih edilmeme nedeni soruldu. Alınan cevaplar arasında yedek parça bulunmaması (yüzde 16,8), model alternatifinin bulunmaması (yüzde 12,1), yeterli vergi teşviğinin olmaması (yüzde 16,9), TOGG’un piyasa fiyatının ne olacağı ( yüzde 18,1) cevaplarının yanında şarj istasyonlarının yaygın olmaması (yüzde 36,8) cevabı büyük bir kesimin elektrik motorlu araç almama sebebi  olduğunu ortaya koydu. Vatandaşların elektrik motorlu araç alma konusunda olumlu karar vermesinde değerlendirilen faktörler arasında ekonomik olması, sessiz olması, konforlu olması ve hızlı olmasının yer alırken en etkili faktörün araçların çevre dostu olma özelliğinden kaynaklandığı anket sonucu belirlendi.

Uzun Yolculuklarda Kullanılabilir Mi?

Ankette yer alan bir başka soruya verilen cevaplar araçların uzun yolculuklar için uygun olmadığı görüşünün daha baskın olduğunu ortaya koydu. Hiç katılmıyorum ve kesinlikle katılıyorum seçenekleri sunularak cevapları alınan sürücülerin yüzde 23,1’lik kısmı hiç katılmıyorum cevabını seçerken yüzde 26,6’lık kesim kesinlikle katılıyorum cevabını tercih etti. Alınan sonuçlar sürücülerin elektrik motorlu araçların uzun yolculuklar için uygun olmadığını görüşünde baskın olduklarını belirledi. Kesinlikle katılmıyorum seçeneğini tercih eden sürücülerin şarj istasyonlarının yetersizliği nedeniyle bu cevabı işaretledikleri anket sonucu belirlendi.

Bakım ve Servis Masrafları Çok Yüksek

Uzun yolda kullanılabilirliğinin olmadığı savunulan elektrik motorlu araçların bakım ve servis masraflarının yüksek olmasının da bu sonuçta etkili olduğu düşünülüyor. Ankete katılan katılımcıların yüzde 23,9’u elektrikli otomobillerin bakımı pahalı mıdır sorusuna hiç katılmıyorum cevabını verirken kesinlikle katılıyorum cevabını veren yüzde 25,3’lük kesime göre bakım ve servis masrafları çok yüksek.

Elektrik motorlu araçların alım için tercih edilememe sebeplerinden birisi olan model/marka çeşitliliğinin az olması seçeneğine yönelik sorular soruldu. Katılımcılar BMW i3, TOGG, Renault ZOE, Mercedes EQC gibi markalar arasından en yüksek oran olan yüzde 37,5 ile TOGG marka yerli üretim otomobil tercihinde bulunurken yüzde 14,2’lik kesim BMW i3, yüzde 15,9’luk kesim ise Mercedes EQC marka elektrik motorlu araçları satın alma tercihinde bulundu.