1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Elektrik Ödemelerinde Devir Değişiyor

Elektrik Ödemelerinde Devir Değişiyor

Elektrik ödemelerinde yeni dönemde uygulanacak yönetmelikler kamuoyuna açıkladı. Elektrik tüketicilerinin memnuniyetini arttırmaya ve kaliteli hizmet vermeye yönelik olarak hazırlanan yeni yönetmelikte birçok değişikliğe gidildi. EPDK Başkanı Yılmaz elektrik alanında yapılacak yeni dönem uygulamalarından bahsetti.

Elektrik Ödemelerinde Devir Değişiyor

EPDK bütün dağıtım şirketlerinin uymak zorunda oldukları yeni yönetmeliği onaylarken, tüketici hizmetlerine yönelik hazırladığı yönetmeliği de kamuoyu görüşüne açtı. Elektrik kesintilerinde düzenlemeler yapılacak olan yeni yönetmelikte tüketici memnuniyetinin ve kaliteli hizmetin temel alındığı açıklandı.

Elektrik Kesintilerinde İyileştirme Yapılması Planlanıyor

EPDK Başkanı Yılmaz elektrik için hazırlanan yeni yönetmeliklerde elektrik kesintileri ile ilgili kesintilerde yeni düzenlemeler yapıldığını açıkladı. Elektrik kesintilerinde iyileştirilmeye gidildiğini açıklayan Yılmaz, elektrik kesinti sayısında, süresinde ve miktarında düzenlemeler yapıldığını belirtti.

Kamuoyuna sunulan yönetmeliğe göre 65 yaş üstü, engelli ya da şehit ailesi gibi abonelerin elektrikleri 3 ay ödeme yapmamaları durumunda kesilmeyecek. Elektrik dağıtım şirketleri 4 aya kadar elektrik borçlarını taksitlendirmek ile yükümlü olacaklar. Faturasını ödeyemeyen vatandaşların mağduriyetlerini azaltmak adına cuma günleri, resmi ya da dini bayramların öncesinde elektrik kesintisi yapılmayacak.

Yönetmelikteki Kurallara Uymayan Dağıtım Şirketlerine Ağır Cezalar Verilecek

Elektrik dağıtım şirketlerinin uyması gereken kurallarla ilgili hazırlanan yeni yönetmelikte kurallara uymayan şirketlere ağır yaptırımlar uygulanacağı açıklandı. EPDK Başkanı Yılmaz dağıtım şirketlerinin uyması gereken kuralları ve yaptırımlarını birkaç başlık altında açıkladı.

Yeni yönetmenliği göre yeni inşa edilen binalarda, inşaat tamamlandığında elektrik altyapısının hazır hale getirilmesi gerekecek. İnşaat şirketi ile anlaşma sağlayan dağıtım şirketinin inşaat sürecini takip etmesi ve tamamlandığında elektrik altyapısı ile ilgili projesini hazır bulundurması gerekecek, projesi hazır olmayan dağıtım şirketlerine ise ağır cezalar verilecek. Dağıtım şirketlerinin başka bir sorumluluğu ise cihaz hasarlarını karşılamak olacak. Dağıtım sürecinde kullanıcının cihazına zarar veren dağıtım şirketi masrafları karşılamakla yükümlü olacak. EPDK Başkanı Yılmaz’ın elektrik dağıtım süreci ile ilgili üzerinde durduğu diğer bir konu ise dağıtım sürecinde çalışanların güvenliğinin sağlanması oldu. Dağıtım şirketleri süreçlerini iş güvenliğini merkez alarak düzenleyecek. İş kazaları yaşanması durumunda dağıtım şirketlerine büyük cezalar verilecek.

Elektrik Alanında Dijital Dönüşüme Gidilecek

EPDK Başkanı Yılmaz’ın değindiği konulardan biri de elektrik dağıtım süreçlerinde atılacak dijitalleşme adımları oldu. Tüketiciye kaliteli ve daha hızlı hizmet sunulması için çağrı merkezleri sistemlerinde ve bağlantı görüşü sürelerinde de düzenlemeler yapılacak. Çağrı merkezlerine başvuran tüketicilerin sorunları daha derinlikle incelenecek ve daha kısa sürede çözüme kavuşturulacak. Dağıtıcı şirketler çağrı merkezi sistemleri ile ilgili olarak anket yapmak zorunda olacak. Tüketici ile ilişkide önemli alanlardan biri olan bağlantı görüşmelerinin süresinin kısaltılmasına yönelik de adımlar atılacak. Dijitalleşme alanında yapılacak yeni düzenlemelerden biri de akıllı şebekelerin arttırılması olacak. Akıllı şebekeler ile hem tüketici memnuniyetinin arttırılması hem de kaçak elektrik durumunda müdahalenin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Yorum Yap

Yorum Yap