1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Elektronik Sigara Covid-19 Riskini Arttırıyor

Elektronik Sigara Covid-19 Riskini Arttırıyor

Elektronik sigara kullanımının her geçen gün daha da artmaya başladığı bu dönemde Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu elektronik sigaranın zararları ve Covid-19 salgını üzerindeki etkileri ile ilgili araştırma yaptı. Akkoyunlu elektronik sigara kullanımının Covid-19 salgını riskini 5 kat daha arttırdığı yönündeki araştırmadan bahsederek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Akkoyunlu elektronik sigaranın normal sigaradan daha zararlı olduğunu da açıklamalarında belirtti.

Elektronik Sigara Covid-19 Riskini Arttırıyor

ABD’de yapılan bir araştırmada elektronik sigara kullanımını Covid-19 salgınına yakalanma riskinin 5 kata kadar arttırdığı ortaya konuldu. Araştırmada elde edilen verileri değerlendiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigara kullanımının salgın riskinin nasıl arttırdığını ve elektronik sigaranın zararlarını açıkladı.

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu son dönemlerde elektronik sigara kullanımının artmasına dikkat çekerek, bunun nikotinden korunmak için bir yol olmadığını, elektronik sigara kullananların kendilerini yalancı bir emniyete aldıklarını belirtti. Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigara kullanımı esnasında maskenin çıkarılması ve havadaki parçacıkların içine çekilmesinin risk yarattığını, mutant virüsün de yayılmaya devam etmesi ile salgın riskinin ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.

Prof. Dr. Akkoyunlu: Elektronik Sigara Normal Sigaradan Daha Zararlı

Açıklamalarında elektronik sigaranın normal sigaradan daha zararlı olduğunu belirten Muhammed Emin Akkoyunlu, elektronik sigaranın tütün ürünü olmadığını içinde nikotin ve esans barındıran yağlı bir ürün olduğunu belirtti. Elektronik sigara üretiminin belli bir standardı olmadığını açıklayan Akkoyunlu, bu nedenle merdiven altı üretimlerin de yaygınlaştığını belirterek, bilinmeyen yan etkileri olduğunu aktardı. Elektronik sigaranın bilinmeyen yan etkilerinin normal sigaradan daha fazla zarara yol açtığını aktaran Akkoyunlu, sigarayı bırakmak için elektronik sigara kullanmaya başlanmasının yanlış bir yol olduğunu belirtti. Akkoyunlu yapılan araştırmalar ile elektronik sigara ile normal sigaranın akciğere etkilerinin hemen hemen aynı olduğunun ortaya konulduğunu da açıkladı.

Prof. Dr. Akkoyunlu: Elektronik Sigara Kanser Riskini Azaltmaz, Kanserin Yerini Değiştiriyor

Prof. Dr. Akkoyunlu’nun değindiği diğer bir nokta ise elektronik sigaralarda kullanılan mekanik filtreler oldu. Mekanik filtrelerin elektronik sigaraların riskini azaltmak için geliştirildiğini ve kanser riskini azalttığına dair yanlış bir algı olduğunu açıklayan Akkoyunlu, mekanik filtrelerin kanser riskini azaltmadığını sadece kanserin yerini değiştirdiğini aktardı. Katran olduğu durumda kanserin merkezi noktalarda oluştuğunu belirten Akkoyunlu, katran olmadığında ise uç bölgelerde oluştuğunu ve bu tarz ürünlerin her şekilde zararlı olduğunu belirtti.

Sigara İçenler Covid-19 Salgınından Daha Çok Etkileniyor

Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu açıklamasının sonunda elektronik ya da normal sigaranın Covid-19 salgınında ölüm riskinin arttırdığını belirterek, sigara içen kişilerin salgını daha zor atlattıklarını belirtti. Bununla ilgili toplumda yanlış bir algı oluştuğunu açıklayan Akkoyunlu, Türkiye’de salgında ölüm oranının %1 civarında olduğunu ve bu oranının büyük kısmını sigara içen kişilerin oluşturduğunu söyledi.