1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Endişe Yaratan Açıklama, Kronikleşebilir

Endişe Yaratan Açıklama, Kronikleşebilir

Tüm dünyanın en önemli gündemi olmaya devam eden Covid-19 salgını ile ilgili yeni ihtimaller ortaya çıkmaya başladı. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, yazısında Covid-19 salgınının kronikleşme ihtimali üzerine değerlendirmeleri paylaştı. İngiltere’de yapılan bir araştırmanın verilerinden yola çıkan Müftüoğlu, Covid-19 salgınına yakalanan ve iyileşen hastaların 1/3’ünün hastaneye geri yatırıldığına dikkat çekerek, salgın hakkında yeterli bilginin henüz mevcut olmadığını belirtti.

Endişe Yaratan Açıklama, Kronikleşebilir

2020 yılının en büyük felaketi olarak tüm dünyada kriz haline gelen Covid-19 salgın sürecinde olumlu gelişmeler yaşanmakla beraber salgın hakkında olumsuz senaryolar da gündeme geliyor. Dünya genelinde vaka sayılarının düşmeye başladığı ve aşı uygulamalarının devam ettiği bugünlerde Covid-19 virüsünün kronikleşme ihtimali endişe yarattı. Konu ile ilgili Prof. Dr. Osman Müftüoğlu değerlendirmelerde bulundu. Salgına yakalandıktan sonra tüm etkilerinden kurtulamayan geniş bir kesim olduğunu belirten Müftüoğlu, konu ile ilgili İngiltere’de yapılan araştırmanın verilerini paylaştı. Salgının uzun dönem etkilerini devam ettirmesinin yanı sıra iyileşen hastaların farklı sağlık problemleri ile yeniden hastaneye yatırılmasına dikkat çeken Müftüoğlu, Covid-19 virüsünün kronikleşebileceğini ve özellikle de 50 yaş üzeri kişilerin dikkatli olmasını gerektiğini belirtti.

Covid-19 Hastaları, Salgını 1 Ay İçinde Atlatıyor

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Covid-19 salgınının kronikleşmesi hakkında yazdığı yazıda salgına yakalanan kişilerin genel süreçleri ve ne kadar zamanda hastalığı atlattıkları ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Mikrobik bir hastalık olan Covid-19 salgınına yakalanan kişilerin, ilk 2 hafta titreme, ateş vb. belirtileri sıklıkla gösterdiklerini ancak 2 ya da 3 hafta içinde salgının belirtilerinin bastırıldığını aktaran Müftüoğlu, çoğunlukla 1 ay içinde salgının tüm etkilerinin yok olduğunu belirtti. Çoğu hastanın 1 ay içinde salgını tamamen atlattığını belirten Müftüoğlu, kimi hastalarda ise tahribat sürecinin daha uzun olduğunu belirtti. Müftüoğlu son dönemlerde bu iki seçeneğin dışında başka bir ihtimalin daha gündeme geldiğini ve Covid-19 virüsünün kronikleşebileceğini belirtti.

İngiltere’de Yapılan Araştırma İyileşenlerin Tekrar Hastaneye Yatırılma Oranını Ortaya Koydu

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Covid-19 salgınının kronikleşme ihtimali ile ilgili olarak İngiltere’de yapılan bir araştırmanın verilerini örnek gösterdi. Müftüoğlu İngiltere’de yapılan araştırmanın 2020 yılının ilk 8 ayını kapsadığını ve bu dönemde salgına yakalanan kişilerin  %30’unun farklı sebeplerle yeniden hastaneye yatırıldığını belirtti. Araştırma verilerine göre 2020 yılının ilk 8 ayı içinde Covid-19 tanısı koyulan ve tedavi edilen 47 bin 780 hastanın %30’u nefes darlığı, kan şekeri hastalıkları ya da kalp damar hastalıkları nedeni ile tedavi sürecinden sonraki 140 gün içinde yeniden hastaneye yatırıldı. Araştırmanın dikkat çeken kısımlarından biri is yeniden hastaneye yatırılan bu insanların %12.3’ünün hayatını kaybetmesi oldu. Bununla beraber hastaneye yatması gereken hastaların önemli bir bölümünün de yaşlılar olması dikkat çekti.

Salgın Hakkında Yeterli Bilgi Yok

Müftüoğlu İngiltere’deki araştırma verilerini de dikkate alarak Covid-19 salgınının bilinen yönlerinin son derece sınırlı olduğunu ve kronikleşme ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap