1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Engelli Vergi İndirimi Şartları Nelerdir?

Engelli Vergi İndirimi Şartları Nelerdir?

Birçok kişi engelli vergi indirimi şartları hakkında araştırma yapıyor. Engelli vergi indirimi oranı ne kadar, şartları nelerdir? Hakkında merak edilenlere yazımızdan bakabilirsiniz.

Engelli Vergi İndirimi Şartları Nelerdir?

Engelli vergi indirimi şartlarının başında engeli bulunan kişinin bu engelinin çalışma gücüne belli bir oranda etki etmesi şartı gelmektedir. Kişi bu engelini tam teşekküllü Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş bir hastaneye başvurarak belgelendirmelidir. En az %40 engeli bulunanlar engelli vergi indiriminin şartını sağlamış olur ve engelinin derecesine göre bu ayrıcalıktan yararlanabilir. Ayrıca kişinin eşinden, çocuklarından veya bakmakla yükümlü olduklarından yine en az %40 engeli bulunanlar varsa ilgili sağlık raporuyla birlikte vergi dairesine başvurarak vergi indiriminden faydalanabilir. Bunun haricinde engelli vergi indirimi için özel bir şart aranmamaktadır.

Engelli Vergi İndirimi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Engelli vergi indiriminden faydalanmak için bazı evraklara ihtiyacınız olacaktır. Bu evraklar sizin engel derecenizi belirlemeniz ve hakkınızı doğru bir şekilde kullanabilmeniz açısından önemlidir. Engelli vergi indirimi almak için gerekli evraklar şunlardır:

  • Nüfus Cüzdanı
  • Sağlık Raporu
  • Bulunduğu şirkette çalıştığına dair belge

Bu belgelerin aslı veya noter onaylı, imzalı, kaşeli kopyası ile ilgili kuruma vergi indirimi için başvurabilirsiniz.

Engelli Vergi İndirimine Nasıl Başvurulur?

Eğer çalışma durumunuzu engelleyen bir engeliniz varsa öncelikle devlet hastanesi gibi yetkili bir sağlık kuruluşuna giderek burada uzman bir doktora muayene olmalısınız. Bu muayenenin sonucuna göre rapor hazırlanır ve engelinizin derecesi belirlenir. Bu engel en az %40 ise ücretli çalışıyor olduğunuz kurumdan işveren onaylı çalışma belgesi almalısınız. Sağlık raporunuz, çalışma belgeniz ve nüfus cüzdanınız ile kurumunuzun bağlı olduğu vergi dairesine başvurursunuz. Engelli vergi indirimi başvurunuz vergi dairesi tarafından değerlendirilir. Daha sonra işvereniniz bilgilendirilir ve ödemeniz gereken gelir vergisi belli bir oranda düşülür.

Engelli Vergi İndiriminde Engellilik Oranları Nedir?

Fiziksel durumundan dolayı çalışma gücünü kaybeden bireyler vergi indiriminde engelli birey olarak kabul edilir. Bu engeli biz üç şekilde değerlendirebiliriz. Kişi engeli dolayısıyla

  • Çalışma gücünün en az %80’ini kaybetmişse birinci dereceden engelli,
  • Çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmişse ikinci dereceden engelli,
  • Çalışma gücünün en az %40’ını kaybetmişse üçüncü dereceden engelli,

sayılmaktadır. Bu engellilik oranlarına göre gelir vergisine uygulanacak engelli vergi indirimi değişiklik göstermektedir. Bu yüzden engelin hangi dereceden olduğu başvuracak kişiler açısından önem arz etmektedir.

Engelli Vergi İndirimi Tutarı Ne Kadardır?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yazan verilere göre 2021 yılı için güncel engelli vergi indirimi tutarları şu şekildedir:

  • Birinci derece engelli vatandaşlar 1500 Türk Lirası
  • İkinci derece engelli vatandaşlar 860 Türk Lirası
  • Üçüncü derece engelli vatandaşlar 380 Türk Lirası

Sanılanın aksine bu indirim direkt gelir vergisinden düşülmez veya işçinin maaşına eklenmez. Vergi indirimlerinin maaşa etkisi farklı bir hesapla hesaplanır.

Engelli Vergi İndirimi Maaşa Etkisi Nasıl Öğrenilir?

İnternet üzerinde vergi indiriminin maaşınıza etkisini hesaplayabileceğiniz birkaç site ve uygulama bulunmaktadır ancak bu siteler her zaman doğru sonucu size vermeyebilir. Aldığınız net maaşa, evli-bekar olma durumunuza, çocuk sayınıza, kesintilerinize ve ek gelirlerinize göre aldığınız vergi indiriminin size etkisi değişkenlik göstermektedir. Uygun evraklarla çalıştığınız kuruma ve bağlı olduğu vergi dairesine başvurarak sizin için vergi indiriminin ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. Tahmini olarak kendiniz hesaplamak isterseniz yazımızın devamında bir hesaplama örneğini paylaşacağız.