1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Erken yaşlanma hastalığını kısmen önleyecek gelişme

Erken yaşlanma hastalığını kısmen önleyecek gelişme

Çocuklarda büyümeyi engellemekle kalmayıp hızlı yaşlanmaya da neden olan ve genetik bir hastalık olup olmadığı henüz tam olarak bilinmeyn erken yaşlanma hastalığı  (Progeria)  olan çocuklar genellikle 10*15 yaş aralığında çeşitli kalp rahatsızlıkları nedeniyle ölüyorlar.

Erken yaşlanma hastalığını kısmen önleyecek gelişme

Dünya genelinde 400 çocukta görülen ve erken yaşlanma hastalığı da denilen  Progeria hastalığında kalp kriziyle ölüm oranları çok yüksek.

Çocuklarda erken yaşlanma nedir?

Çocuklarda büyümeyi engellemekle kalmayıp hızlı yaşlanmaya da neden olan erken yaşlanma hastalığı  (Progeria)  genetik bir hastalık olup olmadığı henüz tam olarak bilinmiyor. Bu hastalığa sahip çocuklar genellikle 10 yaşına geldiğinde çeşitli kalp rahatsızlıkları nedeniyle ölüyorlar.

Erken yaşlanmayı önleyen ilaç

ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan Progeria Araştırma Vakfı tarafından fonlanan ve ilaç geliştiricisi Eiger  BioPharmaceuticals’ın desteği ile yürütülen ilaç çalışmalarında çocukların ortalama iki buçuk yıl daha uzun yaşadığı ortaya çıktı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi erken yaşlanma tedavisinde kullanılacak ilacı onayladı.

Dünya genelinde yaklaşık 400 kişinin sahip olduğu tahmin edilen progeria veya onunla bağlantılı rahatsızlığı kısmen tedavi edecek olan ilaç ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından kullanımı onayladı.

Hızlı  yaşlanma hastalığının belirtileri

Erken yaşlanma rahatsızlığı hastalarda  büyüme geriliği, eklem katılığı, saç kaybı ve yaşlı görünen bir cilde yol açıyor. Bu hastalığı olan çocuklar 10-15 yaşları arasında  kalp atardamarlarında sertleşme ve kalp krizi yaşayarak ölüyorlar.

Çocuklarda erken yaşlanma hastalığı kalıtsal değil

Bir gen mutasyonu sonucunda hastalığa da ismini veren progerin adlı proteinin, hücrelerde üretilmesi ve birikmesi sonucunda ortaya çıkan çocuklarda erken yaşlanma hastalığı kalıtsal olmayan bu rahatsızlıktır.

Yeni üretilen ilaç progerin adlı proteinin üretimini ve birikimini engelleyerek verdiği zararı ve erken yaşlanmayı yavaşlatıyor. Şimdilik İlacı almaya başlayan çocuklarda kısa sürede bariz iyileşmeler olduğu kaydediliyor

Yorum Yap

Yorum Yap