1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Evden Çalışmayla Mesai Süreleri Uzuyor

Evden Çalışmayla Mesai Süreleri Uzuyor

Covid-19 salgın sürecinin başlaması ile yaygın hale gelmeye başlayan evden çalışma ile ilgili İngiltere’de ve ABD’de iki farklı araştırma gerçekleştirildi. Yapılan araştırma sonucunda ise evden çalışmanın çalışanları üzerinde endişe verici sonuçlar yarattığı ortaya konuldu. Evden çalışma modelinde çalışma saatlerinin ciddi oranda arttığının ortaya konulduğu araştırmada, çalışanların ev yaşamı ile iş yaşamı arasındaki farkın bulanıklaşmaya başladığı belirtildi. Uzaktan çalışma modelinde çalışanların ekonomik kaygılar ile performanslarını sergileme konusunda endişe yaşadığı ve bu durumun ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı anlaşıldı.

Evden Çalışmayla Mesai Süreleri Uzuyor

2019 yılının sonundan bu yana tüm dünya üzerinde etkili olan Covid-19 salgın sürecinin başlaması ile sosyal izolasyonu sağlamak isteyen birçok ülkede evden çalışma modeli yaygınlaşmaya başladı. Pandemi döneminde normalleşen evden çalışma üzerine araştırma yapan iki farklı kurum ise bu çalışma modeli hakkında olumsuz verileri ortaya koydu. İngiltere ve ABD’de yapılan iki araştırma ile birçok ülkede uygulanan evden çalışma sisteminin çalışanları olumsuz etkilediği anlaşıldı.

Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar uzaktan çalışma modeli ile birçok ülkede mesai saatlerinin arttığını, ev yaşamı ile iş yaşamı arasındaki ayrımın kaybolmaya başladığını ve özellikle orta ölçekli şirketlerde iş yükünün arttığını kaydetti.

Teknoloji Şirketi NorVPN: Birçok Ülkede Mesai Saatleri Arttı

Teknoloji şirketi NordVPN, uzaktan bağlanan sunuculara gelen verileri inceledi ve bu veriler üzerinden İngiltere, ABD ve Kanada başta olmak üzere evden çalışma modeli ile birçok ülkeden mesai saatlerinin arttığı bulgusuna ulaştı.

Araştırmaya göre İngiltere’de 9 saat ve ABD’de 8 saat olan mesai saatleri uzaktan çalışma modeli ile beraber 11 saate yükseldi. Kanada’da da uzaktan çalışan kişilerin mesai saatleri 9’dan 11’e yükseldi. Danimarka, İspanya ve Belçika’ da çalışanların mesai saatlerinde ise belirgin bir fark olmadığı gözlemlendi. Bununla beraber Hollanda’da da mesai bitimi 20.00’ı bulmaya başladı. Uzaktan çalışma modeli ile mesai saatleri en az 2 saat arttı. Aynı zamanda İngiltere’de haftalık iş yükü %25 oranında arttı.

Wildgoose: Ev Yaşamı İle İş Yaşamı Arasındaki Ayrım Yol Oluyor

Wildgoose tarafından yapılan diğer bir araştırmada ise iş yükünün arttığı, ev ve iş yaşamı arasındaki farkın bulanıklaştığı kaydedildi. İngiltere’de evden çalışanlarının %44’ünün iş yükünün arttığının kaydedildiği araştırmada, iş yükü artan şirketlerin çoğunluğunun orta ölçekli olduğu belirtildi. Çalışanların daha uzun saatler ve daha az mola vererek çalıştığının ortaya çıktığı araştırma ile ilgili yapılan ankette ise ev ile iş yaşamı arasındaki farkın bulanıklaşmasından kaynaklı, çalışma saatlerinin uzadığı ortaya konuldu.

Yeni Çalışma Modeli Ruh Sağlığı Üzerinde Kötü Etkiler Yaratacak

Araştırmaları yorumlayan uzman isimler ise evden çalışma modelinde çalışanların ekonomik kaygılar nedeni ile kovulmaktan korktuğunu ve bu korkuyu uzaktan çalışma modeli ile performansını sergileyememe endişesinin desteklediğini belirtti. Bu endişenin çalışanların ruh sağlığını kötü etkilediği ortaya konuldu.

Yorum Yap

Yorum Yap