1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji
  3. Facebook’tan Avustralya Açıklaması Geldi

Facebook’tan Avustralya Açıklaması Geldi

Sosyal medya devi olarak kabul edilen Facebook, sürekli devam eden tartışmalarına bir yenisini daha ekledi. Haber kaynaklarına ilişkin yapılan açıklamada Avustralya’da haberlerin artık haber kaynağında yer almayacağını belirten Facebook, bu karar ile yeni bir tartışma başlattı. Avustralya’daki haber kaynakları artık Facebook platformu üzerinden paylaşım yapamayacak.

Facebook'tan Avustralya Açıklaması Geldi

Facebook’un son açıklamasına yönelik Avustralya medya organları tarafından yapılacak bir değerlendirme bekleniyor. Facebook Avustralya’da ulaşılmak istenen haber linkleri için ücret ödeme zorunluluğu getiren yasasına yönelik açıklama yaptı. Yasaya karşı duran açıklamaları ile tartışmayı başlatan Facebook, Avustralya’nın artık haber kaynağında yer almayacağına yönelik aldığı karar ile tartışmaya tek taraflı bir anlaşma getirdi. Avustralya’da faaliyette olan haber sitelerinin paylaşımlarına Facebook platformu üzerinden izin verilmeyeceğini yaptığı açıklama ile duyurdu.

Medya Kuruluşları İçin Ciddi Ödemeler Gerektirecek

Avustralya medya organları tarafından paylaşılması üzerine Facebook’un tepkisine neden olan karar gündemde yer almaya devam ediyor. Haber siteleri tarafından yapılan paylaşımların platform üzerinde yayınlanmayacağını belirten Facebook, açıklamalarında alınan kararın medya kuruluşları için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Her haber linki için ücret ödeme zorunluluğunu getirilmesi ile medya kuruluşların çok ciddi seviyelerde ödeme yapması gerekeceğinin altını çizen Facebook, açıklamasında kullandığı “ sırf insanlar arabalarına radyo dinlemek isteyebilirler diye otomobil üreticilerini radyo istasyonu kurmaya zorlamak gibi” ifadeleri ile dikkatleri üzerine çekti.

İnterneti Çalışılamaz Hale Getirecek

Eleştirilerine devam eden Facebook, internetin mucidi olarak kabul edilen Tim Berners- Lee’nin açıklamalarına da yer vererek Avustralya’da kabul edilecek olan zorunluluk getirecek kararın medya kuruluşları için doğurduğu olumsuz durumların yanında internet kullanıcıları için de geçerli olacağını söyledi. Alınan karar ile kullanıcıların platformlar üzerinde yeterince az seviyede haber linki gördüklerini söylerken, 25 paylaşım arasında bir haber linkinin bile kullanıcılar tarafından fazla olarak değerlendirildiğini anlattı. Ücret ödeme zorunluluğu getirecek olan yasanın internet kullanımını çalışamaz ve işlevsiz hale getireceği bilgisi yine Facebook tarafından verildi.

Facebook Potansiyel Gelir Kaynağı

Facebook’un internetin gelişimi ile haber sektöründe daha aktif ve önemli bir hale geldiğine dikkat çeken yetkililer, Facebook üzerinde paylaşım yapan haber sitelerinin platform üzerinden paylaşılan haber linkleri aracılığı ile reklam sağladıklarını belirtti. Paylaşılan haber linklerinin platform tarafından kendi çıkarları için kullanılmadığına dikkat çekildi.  Paylaşılan ücretsiz link yöntemi ile internet üzerinde haber sektörünü etkilediklerini belirten Facebook,  bazı kuruluşlar tarafından sosyal medyaya adaptasyon sağlama aşamasında sorun yaşasa da uyum sağlama konusunda başarılı olan firmalar için Facebook’un gelecek vadeden potansiyel bir gelir kaynağı haline dönüştüğünü ifade etti.

Facebook Haberler Sekmesi Öneriler Arasında

Gelir kaynağı olarak değerlendirilen Facebook çalışmalarını sağlamak için medya kuruluşlarına para ödemek veya paylaşımlar arasından haberleri kaldırmak gibi önerileri değerlendiriyor. Faaliyetlerini ne şekilde devam ettireceği konusunda kararsız olan Facebook için sadece haber akışı olacak “Haberler Sekmesi” önerisini de değerlendirecek.