1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Fransa’dan Aşı Açıklaması Geldi

Fransa’dan Aşı Açıklaması Geldi

Tüm dünyada etkili olmaya devam eden koronavirüs can kayıplarına neden olurken, uzun süredir devam eden aşı çalışmaları da hız kazandı. Gündemde yer tutan aşı çalışmaları sonucunda ülkeler vatandaşları korumak ve koronavirüsün etkisi azaltmak için aşı uygulamalarını nasıl gerçekleştireceklerini açıklamaya başladılar. Aşı uygulamaları ile ilgili bilgi veren ülkelerden biri de Fransa oldu.

Fransa'dan Aşı Açıklaması Geldi

Aşılama uygulamalarına başlayacağını söyleyen Fransa yönetimi çalışmaya yönelik detayları ülkenin Sağlık Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı ile birlikte düzenledikleri bir basın toplantısında açıkladı. Başbakan Castex, uygulanacak aşının herkes için ücretsiz olacağını ve istemeyen vatandaşların aşı yaptırmasının zorunlu olmayacağını belirtti. Ülkenin koronavirüse karşı 200 milyon doz aşı temin edebileceğini açıklayan Castex 100 milyon kişiye aşı uygulanabileceğini söyledi.

Castex: Aşı 3 Kademede Uygulanacak

100 milyon aşının uygulanabileceğini belirten Fransa yönetimi 3 aşama olarak belirledikleri aşılama sistemini ilk aşamada risk grubu yüksek olan yaşlılar ve huzurevlerinde yaşlı bakımını sağlayan huzurevi çalışanlarına, ikinci aşamanın bu dönemde yine yüksek riskle görevlerine devam eden sağlık çalışanlarına ve kronik hastalığı olanlara uygulanacağını  ve son aşamada koronavirüs aşısının halka açık hale geleceğini, isteğe bağlı olarak uygulanacağını söyledi.

Aşı Uygulaması Ne Zaman Başlayacak?

Tüm dünyada üretilen aşıların onay aşamasından geçmesinden sonra en kısa zamanda uygulamaya koyulması beklenirken Başbakan Castex, Fransa’da yapılması planlanan 3 kademeli aşılamanın ilk aşamasının ocak ayında uygulanmaya başlanmasını hedeflediklerini ilk aşamanın ardından şubat ve mart aylarında ise ikinci aşamanın, mart ayından itibaren ise halka açık olarak başlayacak  uygulamanın üçüncü aşamaya geçilebileceğini dile getirdi.

Aşı İçin Konsey Kurulacak

2021 yılının ilk aylarından itibaren başlaması planlanan koronavirüs aşısına yönelik bir Aşı Stratejisi Oryantasyon Konseyi kurulacağını da açıklamalarında yer veren Başbakan konseye Uzman Doktor Alain Fischer’in başkanlık edeceğini Fischer’in yanında hasta derneklerinin, topluluk temsilcilerinin ve konsey bilim adamlarının da yer alacağını söyledi.  Ülkedeki sağlık durumunun daha iyi bir hale geldiğini de söyleyen Castex, konseyin çalışmaları sonucunda günlük vaka sayılarını 10 bin altına düşürülebileceğini de sözlerine ekledi.

Aşılama Planında 3 Kural

3 kademeli aşı uygulama planının açıklanmasıyla aşının kimlere uygulanacağı sorusunun cevabı bulunurken şimdi gözler aşılamanın nasıl gerçekleşeceği sorusuna yöneldi. Fransa Sağlık Bakanı Oliver Veran’ın açıklamalarına göre aşılama isteğe bağlı olarak, herkese ücretsiz olarak ve kişilerin güvenliği göz önünde bulundurularak yapılacağı belirlendi. Aşılamanın bu 3 üç kural ve ilkeye uygun olarak yapılacağını söylendi.

Avrupa Aşısı Fransa’da Üretilecek

Avrupa’da uygulamaya geçilmesine ve dağıtımına izin verilen iki aşının büyük çoğunlukla Fransa’da üretileceği ve Avrupa için gerekli olan aşıların üretiminin neredeyse tümünün Fransa’da sağlanacağı Sanayi Bakanı Ağnes Pannier- Runacher tarafından açıklandı. Fransa’nın aşı planına dair paylaştığı ayrıntılar vatandaşları da rahatlattı.

Yorum Yap

Yorum Yap