1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Gıda İsrafında Türkiye Dünya’da Üçüncü

Gıda İsrafında Türkiye Dünya’da Üçüncü

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından hazırlanan, 2021 Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu yayınlandı. Raporda, ülkeler bazında çöpe atılan gıda ürünleri üzerinden bir araştırma yapıldı ve Türkiye’nin gıda israfı konusunda dünyada üçüncü olduğu ortaya çıktı. Rapora göre her yıl Türkiye’de kişi başına 93 kilogram yiyeceğin çöpe atıldığı ortaya koyuldu.

Gıda İsrafında Türkiye Dünya'da Üçüncü

Tüm dünyanın Covid-19 salgını ile mücadele ettiği 2020 döneminde, insanların hayat standartlarında da köklü değişiklikler yaşandı ve milyarlarca insan, salgından korunabilmek adına normallerini değiştirmek zorunda kaldı. Özellikle sağlık konusunda birçok araştırma başlatılan son dönemlerde, sağlıklı beslenme ve gıda tüketimi alanında da insanlar hayatlarında yeni sayfalar açmaya başladı. Ancak görünen o ki dünyada gıda israfı konusunda, hala ders alınması gereken davranış alışkanlıkları mevcut. Zira Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından hazırlanan 2021 Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre, dünyada gıda israfı hız kesmeden devam ediyor. BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre, Türkiye de bu konuda maalesef ilk üçte yer alıyor. Rapora göre Türkiye’de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın çöpe atıldığı, israf edildiği ortaya çıktı. Bu miktar kişi başına indirgendiğinde, her yıl kişi başı 93 kilogram yiyeceğin çöpe gittiğini gösteriyor. Raporda ayrıca, hazır yiyeceklerin %17’sinin doğrudan çöpe gittiği de ortaya koyuldu. Rapora göre Türkiye, gıda israfı konusunda dünyada üçüncü sırada bulunuyor.

Gıdaların %40’ı Evlere Ulaşmadan Çöpe Gidiyor

BM Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre; marketler, restoranlar ve evleri kapsayan araştırmada, hazır gıda ürünlerinin %17’sinin daha açılmadan çöpe gittiği ortaya çıktı. Ayrıca raporda, bu gıda ürünlerinin %40’ının ise henüz evlere ulaşmadan çöpe gittiği de ifade edildi. Bu durum da market ve restoranlarda yapılan gıda israfını gözler önüne seriyor. Söz konusu raporda, kişi başına en çok gıda israfının yapıldığı 10 ülke belirlendi ve Türkiye’nin de bu listede Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Meksika’dan sonra üçüncü sırada yer aldığı görüldü.

Raporda Yer Verilen Ülkeler

2021 Birleşmiş Milletler Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre, kişi başına düşen yıllık ortalama gıda israfında (kilogram) ilk 10’da yer alan ülkeler şöyle:

  • Demokratik Kongo Cumhuriyeti
  • Meksika
  • Türkiye
  • Etiyopya
  • Mısır
  • Nijerya
  • Filipinler
  • Endonezya
  • Vietnam

BM tarafından yayınlanan raporda, dünya genelinde israf edilen, çöpe atılan toplam gıda miktarının ise 40 tonluk 23 milyon adet kamyon dolusu gıdaya tekabül ettiği belirtiliyor. Öte yandan BM tarafından yayınlanan raporda, bu miktarların BM Konseyi tarafından önceki yıl tahmini olarak belirlenen seviyenin iki katı olduğu da belirtiliyor.

Gıda İsrafında Covid-19 Etkisi

Bir önceki yıla göre, BM tahmininden 2 kat fazla çıkan gıda israfı raporunda, söz konusu artış içinse Covid-19 salgını işaret ediliyor. Zira Covid-19 salgınından sonra ülke ekonomilerinde ortaya çıkan enflasyondan dolayı, market ve restoranlarda öngörülenden daha az gıda satışı yapıldığı, bu sebeple de gıda ürünlerinin tarihinin geçtiği ve çöpe gittiği ifade ediliyor.