1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Güneşi Karartma Projesi Tartışma Yarattı

Güneşi Karartma Projesi Tartışma Yarattı

Tüm dünyayı etkilemeye devam eden küresel iklim değişikliğine çözüm bulmaya çalışan Güney Afrikalı bilim insanlarının projesi tartışma yarattı. Gaz ile bulut oluşturarak Güneş’i karartmayı planlayan bilim insanlarının projesi birçok farklı bilim insanından eleştiri aldı. Bilim dünyası bu projenin tehlikeli olduğunu ve atmosferin dengesini bozabileceğini söylüyor.

Güneşi Karartma Projesi Tartışma Yarattı

Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan küresel iklim değişikliği tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bütün ülkelerin etkisini gördüğü bu iklim değişikliğinin gelecek yıllarda dünyayı büyük bir kuraklığa sürüklemesi bekleniyor. Environmental Research Letters’ta yayınlanan makaleye göre Güney Afrikalı bilim insanları küresel iklim değişikliğinin etkilerini en azından yerel düzeyde azaltacak bir plan hazırlıyorlar. Güney Afrika’daki Cape Town Üniversitesi’ndeki bilim insanları su kaynaklarını korumak ve kuraklığın etkisini azaltmak için Güneş’i karartma projesini gündeme getirdiler. Güney Afrikalı bilim insanlarının Güneş’i karatma projeleri ise bilim dünyasında polemik yarattı.

Su Kaynaklarını Korumak İçin Geliştirilen Proje Destek Almadı

Güney Afrika’daki Cape Town Üniversitesi’nde hazırlanan projeye göre sülfür dioksit gazı ile güneşi karartmak mümkün olabiliyor. Bilim insanları atmosfere bol miktarda sülfür diokasit gazı pompalayarak bulutlar oluşturmayı ve bulutlarla Güneş ışınlarının gelmesini engellemeyi planlıyor. Hazırlanan projenin bölgedeki su kaynaklarını korumak ve kuraklıkla mücadele etmek amacı ile yapılacağı paylaşıldı. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için hazırlanan proje ile ilgili bilim dünyasında ise farklı tartışmalar gündeme geldi. Birçok bilim insanı projeyi desteklemiyor.

Gaz Pompalamak Tehlikeli Bir Müdahale

Güneş’i karatma planını hazırlayan bilim insanları ülkenin başkenti Cape Town’dan atmosfere bol miktarda sülfür dioksit gazı pompalamayı öneriyor. Sülfür dioksit gazından oluşan bulutlarla güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşmasını engellemeye çalışan bilim insanlarının küresel iklim değişikliğinin etkilerinin azaltmak için bulduğu çözüm bilim dünyasından tepki topladı.

Bilim insanları atmosfere gaz pompalamanın son derece tehlikeli olduğunu söyleyerek projeye destek vermiyor. Sülfür dioksit gazının atmosfer için tehlikeli olduğunu düşünen bilim insanları yapılacak müdahaleyi doğru bulmadıklarını açıkladılar. Sülfür dioksit gazının pompalanmasının atmosferin dengesini tamamen bozacağına yönelik eleştiriler de alan projenin hayata geçirilip geçirilmeyeceği ise henüz belli değil. Konu ile ilgili Cape Town Üniversitesi bilim insanlarının bu kararı kendi kendilerine alamayacakları, bunun tüm dünyayı ilgilendiren bir konu olduğu gibi yorumlar da geliyor. Gaz salgılanmasının ciddi anlamda tehlikeler yaratacağı ve yerel bir karar olamayacağı ile ilgili eleştiriler devam ederken, projeyi tasarlayan bilim insanları eleştirilere yanıt vermedi.

Güneşi Karartma Projesi Kuraklığa Engel Olabilir Mi?

Küresel iklim değişikliği ile ilgili yapılan çalışmalar 2100 yılına kadar Cape Town’daki kuraklığın 3 katına çıkacağı sonucunu gösteriyor. Bununla beraber bilim adamlarının Güneş’i karatma projesinin kuraklığa etki göstereceği, sıcaklığın 2020 yılının seviyelerinde tutulmasının mümkün olduğu da konu ile ilgili açıklanan veriler arasında.

Yorum Yap

Yorum Yap