1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Hafya Üniversitesi’nden Covid-19 Araştırması

Hafya Üniversitesi’nden Covid-19 Araştırması

2020 yılının başından beri tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgınına yönelik araştırmalar devam ediyor. Birçok bilinmeyeni ortaya koyan bilimsel araştırmalara bir yenisi daha eklendi. İsrail Hayfa Üniversitesi tarafından açıklanan veriler bilinenin aksi bir gerçeği gözler önüne serdi.

Hafya Üniversitesi'nden Covid-19 Araştırması

Covid-19 pandemisine karşı aşılama çalışmaları devam ederken, tüm dikkatler yeni gelişmelere çevrildi. Vaka ve ölüm sayılarının bir nebze olsun azalması beklenirken İngiltere’de görülen mutasyonlu virüs sonrası tedbirler yeniden sıkılaşmıştı. Mutasyonlu virüsün bulaş hızının daha yüksek olduğunun belirlenmesi üzerine daha sert önlemler alındı. Hayfa Üniversitesi’nden yapılan açıklama ile çocukların virüsü yaymada daha etkili olduğu düşüncesi etkisini kaybetti. Yapılan araştırma ile yetişkinlerin virüsü yayma hızının 20 yaş altı gençlere ve çocuklara göre 3’te 2 oranından daha fazla olduğunu ortaya koyuldu.

Pozitif Bir Grafik Çizildi

Birçok kısıtlamanın getirilmesi ile tüm yaş grupları gibi çocuklarda hem sosyal hayattan hem de eğitim hayatlarında uzak kaldılar. Eğitim kurumlarının kademeli olarak açılmasının söz konusu olduğu bu dönemde yapılan araştırma yürekleri rahatlattı. Covid-19 salgını üzerinde çocukların hangi noktada daha etkili olduğunu ortaya koyan araştırma ile okulların yeniden açılmasına yönelik merak edilen sorular cevaplarını buldu. Kademeli olarak açılması planlar okullar için olumlu görüşler içeren pozitif bir grafik çizildi.

Yayılma Hızı Yetişkinlerde Daha Fazla

Hayfa Üniversitenin araştırmasına göre Covid-19 virüsünü yayma hızı yetişkinlere göre 3’te 1 oranında daha az olan çocuklar koronavirüs hastası olsalar dahi daha az semptom gösterdiklerini gözler önüne serdi. Dünya genelinde birçok ülkede kademeli olarak okulların açılması planlanırken, bu araştırma hızlanmaya neden olacak önemi taşıyor. Covid-19 hastası olan 20 yaş ve üzeri gurubun daha ağır bir hastalık dönemi geçirmesine rağmen 20 yaş altı grubun daha az semptom gösterdiği ve hastalığı daha hafif atlattığı araştırmada ortaya koyulan veriler arasında yer aldı.

Çocukların Covid-19 üzerindeki Etkisini Araştırıldı

Çocuklar da daha az Covid-19 vakasının görülmesine karşı yayılma hızının artmasında yetişkinlerden daha etkili olduğu görüşüne karşılık ortaya koyulan araştırma doğru bilinen yanlışların fark edilmesini sağladı. Açıklama ile 20 yaş altı gençlerin Covid-19 salgınını daha hafif atlattığı ve bilindiği gibi süper yayıcı olmadıklarını yayma hızı konusunda yetişkinlerin altında yer aldıklarını belirtti. İsrail Hayta Üniversitesi araştırma Baş Yazarı Dr. Itai Dattner araştırmaya ilişkin bilinmeyenleri anlattı. Yapılan araştırmada okulların yeniden açılmasına katkı sağlamak amacı ile çocukların Covid-19’u yayma üzerindeki etkisini açıklamaya çalıştıklarını vurgulayan Dattner, araştırma sonucunda ortaya koyulan verilerin olumlu bir grafik çizdiğini ve beklendiği gibi okulların açılmasında etkili olabileceğini söyledi. Çocukların enfekte oldukları dönemlerde bile yapılan PCR testlerinde negatif sonuç görmenin mümkün olduğunu, çok az semptom gösterdiklerini bu durumun Covid-19’un çocuklarda daha az görüldüğünü ispatladığını ifade etti.