1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. İki Metre boyunda Papağan Dinozoru

İki Metre boyunda Papağan Dinozoru

Moğolistan'ın Gobi Çölünde yapılan araştırmalarda tam iki metre boyunda devasa papağan görüntüsü veren iki parmaklı dişsiz dinozor keşfedildi.

İki Metre boyunda Papağan Dinozoru

Yapılan araştırmalarda  tam iki metre boyunda  devasa  papağan görüntüsü veren  iki parmaklı dişsiz dinozor keşfedildi.

Moğolistan’ın Gobi Çölünde gün yüzüne çıkarılan papağan görünümlü dinozorun 68 milyon yıldan önce yaşadığı tahmine diliyor

Tüylü, iki parmaklı papağan görünümlü dinozor

Üstü tüylerle kaplı ve dişsiz olan bu dinozorun sadece ön kollarında ikişer parmağı bulunduğu söylendi. Edinburgh Üniversitesi liderliğinde yapılan çalışmalarda bulunan “Oksoko avarsan” ismi verildi.

Papağan dinozoru etçil ve otçuldu

Araştırmacılara göre bu dinozorlar muhtemelen bugünkü papağanlarda görülen geniş ve dişsiz gagalara sahipti ve hem etçil he otçul beslenebiliyorlardı.

Bu hayvanların ön ayak adaptasyonları geliştirdiğinin keşfedilmesi, grubun beslenme düzenini ve yaşam tarzını değiştirerek çeşitlenip çoğalabildiğini gösterdiğini söyleyen araştırma  ekibine göre Oksoko avarsan adı verilen papağan görünümlü dinozor , T-Rex  dinozoru gibi iki parmaklı ama dinozor ailesinin  şimdiye kadar keşfedilen tüm diğer üyelerinin üç parmağı bulunuyordu.

Bu buluş dinazorlarda el ve ön bacakların nasıl geliştiğini gösterdi

Araştırmayı yöneten Dr. Gregory Funston, büyük ölçüde eksiksiz olması ve bir arada durarak korunmuş bu hayvanın iki parmaklı eli bizi oviraptorların evrimi süresince el ve ön bacakların nasıl geliştiğini araştırmaya sevk etti şeklinde konuştu.

 

Yorum Yap

Yorum Yap