1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. İklim Krizi Ekonomide Derinden Etkili

İklim Krizi Ekonomide Derinden Etkili

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarlarında yapılan araştırmalar sonucunda tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliğinin artık çok daha şiddetli olarak hissedildiği belirtildi. Uzmanlar özellikle bu iklim krizinin İstanbul üzerindeki etkileri üzerinde durdu.

İklim Krizi Ekonomide Derinden Etkili

Dünya genelinde yaşanma sıklıkları ve şiddetleri artmaya devam eden aşırı sıcak hava, fazla yağışlar sonunda yaşanan sel ve taşkın olayları ekonomi üzerinde önemli etkiler gösteriyor. Dönem dönem yaşanan kuraklığın sosyal yıkımın yanında ekonomiyi de ciddi derecede etkilediği görülüyor. Yaşanan bu her türlü yıkımın gıda güvenliğinin korunması ve üretim sistemlerini işlemesini yönelik olumsuz etkisi ekonomi üzerine büyük bir etki bırakıyor. Ekonomik sistemin korunması, üretim sistemlerinin ve tedarik zincirlerinin kontrol altında tutulması ile ilişkili olarak değerlendirildiğinden iklim değişikliğinin ekonomiye olan etkisi önemli bir gündem haline geldi.

Uzmanlar İstanbul İçin Alarm Veriyor

Uzmanlar özellikle içinde bulunduğumuz dönemde önemi iyice artan tarımsal üretimin korunması konusuna dikkat çektiler.  İklim krizinin küresel bir tehdit olduğunu vurgulayan laboratuvar başkanı Adil Tek, yaşanan bu kriz ile İstanbul’da korunabilen bir ekonomi ve kent yaşamının mümkün olmadığını söyledi. Bu küresel krizden fazlaca etkilenen İstanbul için asıl zorluğun hızlı ve aşırı nüfus artışı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ormansızlaşma olduğunu da sözlerine ekleyen Tek, bu sorunlara çözüm bulanamadığı durumda zararın büyük olacağını da belirtti.

1.5 Derecelik Sıcaklık Artışının Sorunların Temelinde Olduğu Düşünülüyor

Meteoroloji Laboratuvarında yapılan araştırmalar sonucunda son 109 yıl içinde İstanbul’da ölçülen sıcaklıklar arasında meydana çıkan 1.5 derecelik sıcaklık artışının yaşanan bu küresel iklim krizi çerçevesinde İstanbul’u daha fazla etkilediği düşüncesi yer aldı. Yaşanan bu sıcaklık farkının Avrupa’da da aynı şekilde yaşandığını belirten Adil Tek,  bu durumun sanayiden tarıma, üretime kadar her alanda çok büyük bir sorun haline geleceğini ve sürdürülebilir ve korunabilen bir ekonominin mümkün olmadığını da belirtti.

Çözüme Yönelik Öneriler Yolda!

Yaşanan bu küresel iklim krizine yönelik bazı çözüm önerileri oluşturulmaya başlandı. Bunlar arasında kısa süreli su kesintileri dikkat çekiyor. Etkileri her gün daha şiddetli hissedilen krize rağmen insanlarda hala kıtlık ve kuraklık düşüncesinin ciddiye alınmadığını fark eden uzmanların bu farkındalığı yaratmak için günün belli bölümlerinde 2 saatten fazla olmayacak şekilde sembolik olarak su kesintilerinin yapılabileceği önerisi fark yarattı.

İklim Kaynaklı Tehlike Göz Kırpıyor!

Adil Tek, yapılan 109 yıllık araştırmalar ve değerlendirmelerden sonra İstanbul’da  hem sıcaklık şiddetlerinin hem de yağış miktarının çoğalmasına rağmen yağışların toprağa fayda sağlamadan sel ve taşkınlara sebep olduğunu söyledi. Barajların doluluk miktarına da dikkat çeken Tek, ancak kar yağışı ile yağışların faydalı olacağını ve barajların dolabileceğini belirtti. İstanbul’u bekleyen deprem tehlikesini de belirten Tek, depremden korunmanın bir ölçüde mümkün olduğunu söylerken yaşanması beklenen iklim kaynaklı ölümlerin daha büyük bir tehlike doğurduğunu da ekledi.

Yorum Yap

Yorum Yap