1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. İklim ve Çevre Dostu Uygulamalar Artıyor

İklim ve Çevre Dostu Uygulamalar Artıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen dikey bahçe uygulamasına bakanlıktan destek geldi. İklim dostu uygulamalara dikkat çeken bakan Kurum, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile dikey bahçe projesine destek verdi. Kurum, paylaşımında dikey bahçe uygulamasının sağlayacağı yararları içeren bir afişe de yer verdi. Dikey bahçe projesini 3E kapsamında estetik, ekolojik ve ekonomik olarak tanımladı.

İklim ve Çevre Dostu Uygulamalar Artıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında “Konuşan Duvarlar” adı verilen proje kapsamında başlatılan dikey bahçe uygulamalarının sökümüne başlandı. Özellikle karayolları üzerindeki duvar alanlarda başlatılan ve İstanbul duvarlarını tuvale döndürmeyi hedefleyen dönüştürme projesine bir katkı da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından geldi. Kurum, Twitter hesabı üzerinden bir afiş ile desteklediği paylaşımında “Dikey bahçe gibi çevre ve iklim dostu uygulamaların yaygınlaşmasını destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ekolojik, Ekonomik ve Estetik

Yaptığı paylaşımda dikey bahçe uygulamasının doğaya sağladığı yararlardan bahseden Kurum, projeyi kısaca “3E Estetik, Ekonomik ve Ekolojik” olarak tanımladı. “Kenti sanatla buluşturuyoruz” mottosu etrafında şekillenen grafiti uygulaması beraberinde dikey bahçe uygulamalarını estetik olarak değerlendiren Kurum, sayısız ve alternatif tasarım çeşitliliği ile bölgeleri güzelleştireceğini belirtti. Sera gazı ve karbondioksit emisyonun azaltılması, kiri, tozu ve zehirli gazları alarak havayı temizlemesi, oksijeni arttırması ve radyasyona karşı etkili olması gibi özelliklere yer veren Kurum, projelerin ekolojik yönünü de ortaya koydu. Gürültü kirliliğine engel olması ve ısı kayıplarını önleyerek soğuya karşı etkili olması, sıcaklık artışı sayesinde enerji tasarrufu sağlaması dikey bahçe uygulamalarının sağladığı diğer yararlar arasında yer aldığı yine Kurum, tarafından paylaşıldı.

Bakan Kurum Paylaşımında Görsellere de Yer Verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dikey bahçe uygulamalarına verdiği desteği Twitter hesabı üzerinden paylaştı. Kentleşmenin getirisi olan yapıların ve duvarların estetik hale getirilmesi için kullanılan uygulamaların şehirlerde oluşan karamsar havaya ve oluşan kirliliklere karşı bölgeye estetik ve güzellik kazandıracağını söyledi. Oluşturulan dikey bahçe bölgelerinin güzelliği yanında kuşlar ve kelebekler gibi canlılar için yeni ve doğal bir yaşam alanı haline gelebileceğini söyledi. Bu yönüyle dikey bahçe uygulamalarının habitat ve biyolojik çeşitliliğin korunması üzerinde etkili olacağını belirtti. Oluşturduğu yeşil çevre algısı ile oksijen üretimine destek sağlayan uygulamaların üretim ve trafikten kaynaklı kirliliklere karşı etkili olduğu belirtildi. Bakan Kurum, paylaşımında yer verdiği afişte yararlı bilgiler ile birlikte çekici görsellere de yer verdi.