1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. ILO Evden Çalışma Raporu Yayınlandı

ILO Evden Çalışma Raporu Yayınlandı

Uluslararası Çalışma Örgütü pandemiden etkilenen bir alanı daha verilerle ortaya koydu. 25 yıldır süren evden çalışma sistemi üzerinde pandemi etkisi görüldü. Yaygınlaşan evden çalışma sistemine yönelik tespitler farklı başlıklar içeren bir rapor ile açıklandı.

ILO Evden Çalışma Raporu Yayınlandı

Kuruluş tarihinden (1919) itibaren ülkelerin çalışma yasaları ve çalışma standartlarını geliştirme gibi projeler üzerinde faaliyetlerini sürdüren İsviçre merkezli Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bu yıl yayınladığı raporla dikkat çeken tespitlerde bulundu.  Pandemi döneminde önem kazanan evden çalışma sistemine yönelik tespitler içeren rapor, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 177 sayılı Evden Çalışma Sözleşmesi’nin 25. Yılında yayınlanması ile önemli noktalara vurgu yaptı.

Pandemi döneminde her alanda olduğu gibi iş alanında evden çalışma sisteminin önem kazanması, 25 yıllık geçmişi olan evden çalışma sistemini tekrar gündeme getirdi. ILO yayınladığı rapor ile farklı başlıklar altında evden çalışma sisteminin yararları ve sakıncaları ile evden çalışan kişiler için oluşturduğu olanakları inceleme imkânı sunan önemli tespitlere yer verdi.

Evden İçeri Bir Dünya..

ILO, yayınladığı “Evde Çalışma: Görünmezlikten İnsana Yakışır İşe- 2021 adlı raporunda “ Evden İçeri Bir Dünya: Türkiye’de Ev- Eksenli Çalışanlar” adlı bölümü ile Türkiye’deki evden çalışma sistemine de raporunda yer verdi. Paylaşılan rapora göre Türkiye’de evden çalışma sistemleri ev- eksenli parça başı işi ve genç profesyonellerin evde serbest çalışması (freelance) olarak farklı iki kategoride incelendiği ortaya çıktı. Parça başı işinin genellikle kadınlar tarafından tekstil ve konfeksiyon gibi gelenekselleşmiş sektörlerde tercih edildiği de rapor ile ortaya koyuldu.

Uzun Saatler Boyu Çalışma Gerektiriyor

Gelişen evden çalışma sisteminin evden çalışanların sosyal güvenceleri üzerinden değerlendirildiği raporda, evde çalışmanın sosyo- ekonomik grup fark etmeksizin sosyal güvencenin yetersiz ve korumadan uzak bir çalışma sistemi içinde yer aldıklarını belirtildi. Daha kısa süre çalışma yapmak için serbest çalışanların güvencelerini sağlamak için aksine uzun saatler çalışmalarının gerektiğine dikkat çekildi.

Kayıtdışı İstihdam Evden Çalışmada Oluşuyor

Yayınlanan raporda evden çalışma sisteminin katkıları ve çelişkileri farklı başlıklar altında açıklanırken, sistemin beklenenin aksine olumsuz çıktıları da gözler önüne serildi. ILO, Türkiye genelinde iki farklı kategoride değerlendirilen evden çalışma sistemi içinde parça başı işinde pazarlık payının olmaması ve aracıların yüksek komisyon almalarının yanında freelance sisteminde kayıtdışı istihdam yaratıldığına dikkat çekti. Sosyal güvenlik ve sağlık sigortasından mahrum olmak iki alan içinde temel sorun olarak görülüyor.