1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. IMF Küresel Toparlanma Önündeki Riskleri Yüksek Buldu!

IMF Küresel Toparlanma Önündeki Riskleri Yüksek Buldu!

Uluslararası Para Fonu (IMF) Perşembe günü küresel ekonomik faaliyetlerin görünümü ile ilgili bir rapor yayımladı. Yayımlanan raporda ekonomik faaliyetlerin Haziran ayından bu yana artış kaydettiği belirtilirken, gerçekleşen toparlanmanın hız kesmiş olabileceği ile ilgili sinyaller geldiğini raporuna ekledi. Uyarı mahiyetinde değerlendirilen raporda IMF, küresel ekonomi önündeki en büyük riskleri “belirsizlikler” olarak değerlendirdi.

IMF Küresel Toparlanma Önündeki Riskleri Yüksek Buldu!

Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonomik görünümü paylaştığı Perşembe tarihli bir rapor yayımladı. Rapora göre Haziran 2020 itibari ile başlayan toparlanma ivmesinde hız kesintisine ilişkin sinyaller belirginleşiyor. Küresel ekonomi önünde ise belirsizlikler ve riskler ön plana çıkmaya başlayabilir.

IMF: Krizin Derin ve Benzersiz İzler Bırakacağına Yönelik Sinyaller Var

Merkezi Washington’da olan kuruluş, Perşembe günü yayımladığı raporda küresel ekonomik faaliyette yavaşlamaya işaret eden sinyalleri paylaştı. Raporda IMF, “Küresel ekonomik faaliyet Haziran’dan bu yana arttı. Ancak toparlanmanın hız kesiyor olabileceğine ve krizin büyük bir ihtimalle derin ve benzersiz yaralar bırakabileceğine ilişkin sinyaller var. Belirsizlik ve riskler sıra dışı ölçüde yüksek.” ifadeleri ile bekleyen tehlikelere karşı uyarıda bulundu.

IMF Finansal İstikrara Yönelik Potansiyel Tehditleri Belirtti

Artan koronavirüs vakaları sebebi ile ülkelerden ardı ardına gelen kısıtlama haberleri ekonomik gündemi işgal ederken, IMF Covid-19 salgınından aşı haberine, finansal istikrara etki edecek tüm gelişmelere raporunda değindi. G-20 ülke liderlerinin Suudi Arabistan’ın ev sahipliğiyle sanal ortamda bir araya geleceği bu hafta çalan tehlike zilleri, IMF tarafından raporda yer verildi. IMF koronavirüs aşısı iyimserliklerine değinmenin ardından tehlikeli gördüğü bir riski, “Varlık fiyatlarındaki artışın reel ekonomiden koparak finansal istikrara yönelik potansiyel tehdit oluşturuyor.” ifadeleri ile paylaştı.

IMF: Hükümetler ve Merkez Bankaları Politika Desteklerini Erken Çekmemeli!

Haziran ayından bu yana devam eden küresel ekonomik toparlanmayı tehdit eden risklere karşı raporunda uyaran IMF, hükümetlere ve merkez bankalarına da seslendi. IMF raporda piyasalara verilen desteklerin zamanından önce çekilmemesi gerektiği konusunda çağrıda bulundu.

Koronavirüs Aşısı İyimserliğine Rağmen FED ve ECB Daha Fazla Teşviki Tartışıyor

Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı ile ilgili haberlerin etkisi ile piyasalarda iyimserlik havası hakim. Piyasaların aksine ise Amerikan Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yakın tarihte daha fazla mali teşvik verilmesi konusunda tartışmalara devam ediyor. Halihazırda başkanlık seçimleri öncesinde rafa kalkan 2,2 trilyon dolarlık teşvik için ABD cephesi yakından takip edilirken, ECB kanadından gelebilecek ek teşvikler de yatırımcıların yakın takibinde kalmaya devam ediyor.

IMF Geçen Ay Daralma Tahminini Düşürmüştü!

IMF tarafından yayımlanan raporun ardından akıllara geçtiğimiz ay yine IMF tarafından yayımlanan küresel ekonomik daralma tahmini geldi. Geçtiğimiz ay Haziran ayında paylaştığı yüzde 5,2’lik daralma tahminini yüzde 4,4’e düşüren IMF, Perşembe günü tarihli raporu ile risklerin yeniden gün yüzüne çıktığını ifade etmesi ile kafaları karıştırdı. Geriye çekilmiş daralma tahmininin bile gerçekleşmesi halinde küresel ekonomi, 1930’lu yıllardan bu yana en ciddi daralmasını yaşamış olacak.

Yorum Yap

Yorum Yap