1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. İngiltere Ekonomisinde Daralma Bekleniyor

İngiltere Ekonomisinde Daralma Bekleniyor

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, her yıl olduğu gibi Avam Kamarası’nda yıllık bütçe düzenlemelerini açıkladı. Normal süreçler 3 yıllık bütçe düzenlemelerini açıklayan Sunak,Covid-19 sürecinden kaynaklı olarak 1 yıllık planı aktardı. Rishi Sunak 2021 yılında ciddi bir ekonomik daralma beklediklerini ve işsizlik oranının yükseleceğini açıkladı.

İngiltere Ekonomisinde Daralma Bekleniyor

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak Avam Kamarası’nda yıllık bütçe düzenlemelerini kamuoyuna aktardı. Maliye Bakanı ekonomik olarak Covid-19 sürecini ve ekonomik etkilerini de değerlendirdiği açıklamasında 2021 yılından ekonomik beklentilerin ne yönde olduğunu açıkladı. Sunak düzenlemeleri açıklarken İngiltere ekonomisinde büyük bir daralma beklediklerini ve daralmayla beraber işsizlik oranının da yükseleceğini açıkladı. İngiltere’nin dış borçlarının çok fazla arttığını da açıklayan maliye bakanı sürecin toparlanmasının zaman  alacağını açıkladı.

Tüm dünyada küresel bir kriz haline gelen Covid-19 salgını ekonomik olarak da çok ciddi b,r tahribat yarattı. Salgının ekonomisini kötü yönde etkilediği birçok ülkeden biri de İngiltere oldu. İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak 2021’e dair ekonomik düzenlemeleri açıkladığı konuşmasında salgından kaynaklanan ekonomik sıkıntıların daha yeni başladığını belirtti.

2021 Yılında İngiltere’de İşsizlik Artacak

Rishi Subak İngiltere’de 2021 yılının ortalarına kadar işsiz sayısının 1 milyon artacağını söyledi. Ekonomik daralma yaşadıklarının altını çizen maliye bakanı işsizlik oranının %7.5’a yükselmesini beklediklerini açıkladı. İngiltere’de resmi verilere göre şuan işsiz sayısı 1.6 milyon. Sunak bu sayının 2.6 milyona yükselmesini beklediklerini açıkladı.

Rishi Sunak: Ücret Artışı Yapılmayacak

İngiltere’nin çok fazla dış borcu olduğunu belirten maliye bakanı ücret artışı konusundaki düzenlemeleri de açıkladı. 2020 yılına kadar Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında 280 milyar sterlin harcama yapılmış olacağını açıklayan Sunak dış borçlanmanın da 394 milyar sterlini bulacağını açıkladı. Maliye bakanı çok düşük ücretle çalışanlar ve doktor, hemşire gibi sağlık çalışanları dışındaki kamu sektörlerine ücret artışı yapılmayacağını söyledi.

Maliye bakanı açıklamasında uluslararası yardım harcamalarının da miktarının düşürüleceğini açıkladı. Uluslararası yardım harcamaları GSYH’nin %0.7’sinden %0.5’ine düşürüldü.

İngiltere Ekonomisinde Büyük Daralma Bekleniyor

İngiltere Maliye Bakanı Risih Sunak yapılan düzenlemelerin temelinde ekonomide beklenen daralmanın etkili olduğunu açıkladı. İngiltere ekonomisinin 2021 yılında %11,3 oranında daralmasını beklediklerini söyleyen Sunak bunun son 300 yılın en büyük daralması olacağını da açıkladı. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana bu kadar büyük bir ekonomik daralma yaşamayan İngiltere durumun 2022 yılının sonuna kadar düzeleceğini düşünmüyor.

Maliye bakanı ekonomideki tahribatın devam edeceğini açıkladığı konuşmasında 2020 yılının sonunda 394 milyar sterlin olacağı düşünülen dış borçlanmanın 2021’de 164 milyar sterline ve 2022 yılında da 105 milyar sterline düşmesini beklliyor.

İşçi Partisi Açıklamaları Eleştirdi

Risih Sunak’ın ekonomik düzenlemeleri açıklamasından sonra ana muhalefet İşçi Partisi, İngiltere’nin bu sene Avrupa Birliği ortak pazarı ve gümrük birliğinden çıkacak olması ile ilgili açıklama yapılmamasını eleştirdi.

Yorum Yap

Yorum Yap