1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. İşe İade Davası Şartları Nelerdir?

İşe İade Davası Şartları Nelerdir?

İşe iade davası hakkında birçok soru işareti mevcut. Fesih bildirimi gerçekleştikten sonra  30 gün içerisinde dava açılmalıdır. Peki, işe iade davası şartları nelerdir? İşe iade davası nasıl ve nereden açılır? İşte detaylar…

İşe İade Davası Şartları Nelerdir?

İşe iade davası koşullarının neler olduğu 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında belirtilmiştir. İşe iade davası şartları şu şekilde maddelenebilir:

  • Dava açacak çalışanın iş yerinde minimum 6 ay kıdemli olması,
  • İş yeri ve çalışan arasında daha önceden sözleşme yapılmış olması,
  • Hizmet akdini işverenin sonlandırmış olması,
  • İş yerinde en az 30 veya daha fazla kişinin çalışması,
  • 4857 sayılı kanun kapsamı haricinde bir sebepten çalışanın işine son verilmesi.

İşe İade Davası Açma Süresi Nedir?

İşe iade davası açmak için belirlenen süre fesih bildirimini takiben olmalıdır. Fesih bildirimi gerçekleştikten sonraki 30 günlük süre zarfında davanın açılması gerekir. Süre sınırını aşan çalışanlar, işe iadeden yararlanma hakkını kaybeder. Sorunsuz şekilde açılan işe iade davaları, genellikle iki aylık süreçte sonuca bağlanır.

İşe İade Davası Nasıl Açılır?

İşe iade davası açmanın yolu belirtilen süreyi geçirmeden arabuluculara başvurmaktır. Arabulucular ile sonuçlanamayan durumlarda İş Mahkemesi üzerinden davaların yürütülmesi mümkündür. Arabulucular ile düzenlenen son tutanak tarihini takiben iki hafta içerisinde mahkemelere başvuru gerçekleştirilebilir. Fakat arabulucuya gitmeden doğrudan mahkemeler üzerinden dava talebinde bulunmak mümkün değildir.

İşe İade Davası Fesih Bildirimi Nasıl Yapılır?

İşe iade davasında fesih bildiriminin nasıl yapılacağı konusunda birtakım kriterler bulunur. Yapılan bildirimde somut gerekçeler bulunmasının yanı sıra iş akdinin fesih sebebinin açıkça beyan edilmesi gerekir. İşe iade davası şartları sağlanması halinde işveren tarafından yazılı ve net olarak fesih yapılmalıdır.

Fesih sözleşmesinde hangi davranışlardan veya yetersizliklerden dolayı sözleşmenin sonlandırıldığı belirtilmelidir. İş Kanunu tarafından belirlenen esaslara göre özellikle işçinin performansı veya iş yerindeki davranışlarından dolayı yapılan fesihlerde mutlaka savunma talep edilmelidir. İşçi savunmaları, fesih işlemi yapılmadan önce alınmalıdır. Eğer fesih işlemleri esnasında savunma alınırsa, fesihin hiçbir değeri kalmamaktadır.

İşe İade Davası Nasıl Sonuçlanır?

İşe iade davasının nasıl sonuçlandığı verilecek olan kesin kararlarla ilişkilidir. İşe iade kararı alındıktan sonra 10 iş günü içerisinde işçi, işe yeniden iadesini talep eder. Bu zamanı takiben işverenlere 1 ay içinde çalışanı tekrardan işe alma süresi verilir. Bazı durumlarda işverenler çalışana tazminat ödemesi gerçekleştirerek işe başlatmama hakkına sahip olur. İşe başlatma ve başlatmama durumunda karşılaşılacak sonuçlar ise şu şekildedir:

  • Çalışan işe başlarsa, işveren maksimum 4 aylık ücrete denk gelecek biçimde tazminat ödemesi yapar. Buna ek olarak diğer hakların da çalışanın boşta geçen zamanı için ödenmesi gerekir. Yol, gıda veya ikramiye gibi ödemeler, diğer haklar kategorisinde değerlendirilir.
  • Çalışan işe başlamazsa, işveren tarafından 4 aylık ücretin tazminat olarak ödenmesi ve diğer haklarının ödemesinin yapılması gerekir. Ücrete ek olarak 4-8 aylık ücrete denk gelecek şekilde belirlenen iş güvencesi tazminatını ödemek zorundadır. Her iki durum için de işe iade davası şartları sağlanarak davanı açılması ve sonuçlanmış olması önem taşır.
Yorum Yap

Yorum Yap