1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. İslami Usullere Uygun Kripto Para Üretildi

İslami Usullere Uygun Kripto Para Üretildi

Son dönemlerde, popülaritesini ekonomi piyasalarının da dışına çıkarmayı başaran kripto para birimleri adına, Almanya’dan Türk kökenli bazı Müslüman vatandaşlar ilginç bir adım attı. Son ayların en çok gündeme gelen haberlerinden olan kripto para birimleri, artık birçok kişinin ilgilendiği ve araştırmaya başladığı bir alan. Genel tabirde “coin” adı verilen kripto paralara, son olarak bir adet İslami usullere uygun olan “Caizcoin” isimli bir altcoin eklendi.

İslami Usullere Uygun Kripto Para Üretildi

Kripto para birimleri son dönemlerde insanların kulağına sıkça çalınan haberler arasında yer alıyor. Özellikle, piyasa değeri 1 trilyon doları aşan ve kripto para birimlerinin lideri konumunda bulunan Bitcoin’in (BTC) geçtiğimiz Aralık ayından bu yana rekor üstüne rekor kırması ile insanlar kripto para piyasalarından kolayca para kazanmayı ümit ederek sektöre merak saldı ve birçok yeni yatırımcı son günlerde kripto para sektörüne girdi. Popülaritesi her geçen gün artış gösteren kripto para birimleri, insanların odağına gelmeye başladıkça ortaya yeni tartışma konuları da çıkmaya başladı. Tıpkı geleneksel hisse senedi, borsa piyasalarında olduğu gibi faiz ve “haram para” söylemleri, kripto para birimleri için de gündeme gelmeye başlayınca, Almanya merkezli bir grup Müslüman Türk genci “Caizcoin” ismini verdikleri bir altcoini piyasaya sürdü. Grup, bu altcoinin İslami usullere uygun oluşturulduğunu iddia ediyor ve insanlara sıra dışı vaatlerde bulunuyor.

Caizcoin “Muhafazakar Yatırımcı” Kitlesine Hitap Ediyor

Kripto para piyasalarına duyulan ilgi hemen hemen her ülkeye ulaştı. Almanya merkezli Müslüman Türk grubunun ortaya çıkardığı, İslami usullere uygun olduğu iddia edilerek üretildiği söylenen Caizcoin, özellikle de muhafazakar yatırımcıların ilgisini çekecek gibi görünüyor. Zira Diyanet İşleri Başkanlığı, kripto para birimlerine pek de ılımlı yaklaşmıyor ve bu da muhafazakar yatırımcıları tereddütte bırakıyor. Ancak Caizcoin’in sitesinde bu kripto paranın İslami usullere uygun oluşturulduğu; alkol, domuz, silah, porno gibi konular ile ilişkili sektörlerden uzak kalındığı ifade ediliyor.

Caizcoin Hangi Borsalarda Yer Alacak?

Kripto para işlemleri, özel olarak kripto para birimlerinin alım – satım, transfer işlemleri adına kurulan kripto para borsalarında ve uygulamalarında yapılabiliyor. Caizcoin’in de piyasaya sürülmesi ile birlikte hangi borsalarda yer alacağı merak ediliyordu ve altcoinin geliştiricileri, Caizcoin’in; Binance ve Huobi gibi tüm dünyada popüler olan kripto para borsalarında kullanılabileceğinin sinyallerini veriyor. Grup, piyasaya sürdüğü Caizcoin’in İslami usullere uygun olduğunu ifade ediyor ancak kullanılacağı düşünülen kripto para borsalarının İslami finans usullerine bağlı olup olmadığı bilinmiyor.

Caizoin’in Üretiliş Amacı

Kripto para piyasasında 6 binden fazla altcoin bulunuyor ve piyasaya sürülen bu altcoinlerin hemen hemen hepsi, belli bir amaç adına, bir alanda hizmet vermesi adına ortaya koyuluyor. Deneyimli yatırımcıların işlem yapmadan araştırdığı gibi, Caizcoin araştırıldığında da onun; zekat vermek, İslami projelere bağış ve yardımda bulunmak, İslami şartlardaki kredilerde kullanılmak amaçları ile piyasaya sürüldüğü görülüyor.