1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. İşsizlik Maaşı Başvurusu ve Şartları

İşsizlik Maaşı Başvurusu ve Şartları

İşsizlik maaşı için çeşitli koşulların oluşması gerekmektedir. İşsizlik maaş başvurusu İŞKUR’a yapılabilmektedir. İşsizlik maaş başvurusu şartları nelerdir? İşsizlik maaşı ücreti ne kadar? Merak edilen ayrıntıları yazımızdan öğrenebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Başvurusu ve Şartları

İşsizlik aylığı başvurusu ve koşulları İŞKUR tarafından belirlenen bir süreçtir. Belirli sebeplerden dolayı işsiz kalan kişiler işsizlik maaşı almaya hak kazanır. Maaştan yararlanmak isteyen kişilerin belirli koşulları sağlaması ve gerekli belgeleri sunması gerekir. İşsizlik maaşı için başvuru yapıldıktan sonra kimlerin yararlanıp yararlanamayacağı kararlaştırılarak başvuru süreci sonuçlandırılır.

İşsizlik Maaşı Başvuru Koşulları

İşsizlik aylığı için başvuru şartları sağlanmadığı takdirde başvurular geçersiz sayılır. Bu nedenle iş bulana kadar işsizlik maaşından yararlanmak için sağlanması gereken koşullar şunlardır:

  • Kişinin kendi istekleri dışında bir durumdan dolayı işini kaybetmek,
  • Hizmet akdi fesih süresinden önceki üç yılda minimum 600 gün işsizlik sigortası primlerini yatırmış olmak,
  • Hizmet akdi fesih süresinden sonra bir ay içerisinde İŞKUR’a dijital olarak veya doğrudan giderek başvurmuş olmak,
  • Hizmet akdi bitiş süresinden önceki son 120 gün hizmet akdi bulunuyor olmak.

İşsizlik Maaşı Başvuru Evrakları

İşsizlik aylığı için başvuru belgeleri eksiksiz olarak kuruma sunulmalıdır. İşsizlik maaşı için gereken belgeler şu şekildedir:

  • İşsizlik aylığı başvuru dilekçesi,
  • İşsizlik aylığı başvuru formu,
  • Başvuranın kimlik belgesi,
  • İşten ayrılma belgesi.

İşsizlik Maaşı Başvurusu Nereye Yapılır?

İşsizlik aylığı başvurusu yapılacak yer İŞKUR birimleridir. Hizmet akdi sözleşmesinin fesh edilmesinden sonraki 1 ay içerisinde en yakın birime giderek başvuru gerçekleştirilir. Belirtilen 1 aylık sürenin aşılması halinde kişinin geciktiği süre kadar kesinti olmaktadır. Maaştan yararlanmak isteyenlerin doğrudan kendisinin başvurusu yapması gerekir. Başka kişilere vekalet vererek başvuru yapılması mümkün değildir. İŞKUR birimlerine gitmek yerine elektronik ortamdan da başvurular kabul edilebilmektedir. İşsizlik maaşı başvurusu yapıldıktan sonra sistem üzerinden kişinin kaydı yapılarak danışmanlık veya mesleki hizmetlerden yararlanması sağlanır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

İşsizlik aylığı tutarı hesaplaması için birtakım kriterler göz önünde bulundurulur. İşsizlik maaşının hesaplanabilmesi, sigortalı işsizin son 4 aylık prime esas kazançları üzerinden mümkündür. Hesaplama sonucunda ortaya çıkan günlük brüt kazancın %40’ı işsizlik maaşı olur. İşsizlik maaşı genel olarak aylık olarak kazanılan asgari ücretin %80’i ile sınırlıdır. Yani işsizlik maaşının asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçmesi mümkün değildir. İşsizlik maaşı üzerinden herhangi bir kesinti uygulanmamakla beraber yalnızca damga vergisi bu durumun dışındadır.

İşsizlik Maaşı Ne Zaman Ödenir?

İşsizlik aylığının ödenme zamanı her ayın beşi olarak belirlenmiştir. Başvurular ise genellikle o ayın sonunu takiben sonuçlanır. Ödemeler doğrudan başvuru yapan kişiye yapılmakla beraber Aile Bakanlığı tarafından ödeme tarihlerinin daha erkene alınması mümkündür. Yatırılan tutarlar, PTT Bank şubeleri üzerinden kimlik belgesi ile birlikte alınabilir. İşsizlik maaşı almaya hak kazananlar, meslek geliştirme ve edindirme eğitimlerinden yararlanır. Bunun yanı sıra genel sağlık sigortası primleri, maaş ve yeni iş bulma gibi güvencelere sahip olma hakkını kazanmış olur.

Yorum Yap

Yorum Yap