1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. İstanbul Barajlarının Doluluk Oranı Artıyor

İstanbul Barajlarının Doluluk Oranı Artıyor

İklim değişikliğinin nede olduğu kuraklık sebebi ile baraj doluluk oranları son dönemlerde oldukça azalan İstanbul’da yağışları ciddi etki gösterdi. Son haftalarda gerçekleşen şiddetli yağışların etkisi ile İstanbul barajlarının doluluk oranlarında ciddi artışlar yaşandı. İstanbul’un en büyük barajlarından Elmalı’nın doluluk oranı %38’e ulaşırken, doluluk oranı en yüksek olan baraj ise Istrancalar oldu.

İstanbul Barajlarının Doluluk Oranı Artıyor

Küresel bir problem olan iklim değişikliği bu sene etkilerini yoğun olarak göstermeye başladı ve Türkiye’de mevsimsel yağışlar normal dönemlerinin sonrasında yaşanmaya başladı. Kış döneminin başlaması ile beraber uzun süre gerçekleşmeyen mevsimsel yağışların ve salgın sebebi ile su kullanımının artması ile Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi İstanbul’da da baraj doluluk oranları son derece düşmüş, hatta bazı barajlar kurumaya başlamıştı. Vatandaşlar susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalmışken başlayan yağışlar ise yüzler güldürdü. Yaklaşık 2 haftadır devam eden mevsimsel yağışların etkisi ile baraj doluluk oranları yeniden yükselmeye başladı. İstanbul’da kritik bir noktaya gelinmişken kar ve yağmur yağışlarının etkili olması ile baraj doluluk oranları artmaya devam ediyor. Son iki hafta içinde başta Elmalı olmak üzere İstanbul’daki tüm barajların doluluk oranlarında ciddi artış meydana geldi. İstanbul’un toplam baraj doluluk oranı %33.37’ye ulaştı.

İstanbul Barajlarında 17 Günde %14.21 Oranında Artış

Kuraklık nedeni ile İstanbul’da baraj doluluk oranları ocak ayının başlarında son yılların en düşük seviyelerini görmeye başlamıştı. 9 ocak tarihinde %19.16 seviyesinde ölçülen baraj doluluk oranları ö dönemin ardından başlayan yağışlar ile ciddi artışlar gösterdi. ilk olarak yağmur ardından da gelen kar yağışları ile son 17 gündür İstanbul barajları doluluk oranları artıyor. İstanbul baraj doluluk oranları son 2 hafta içinde %14.21 oranında artış gösterdi.

Elmalı Barajının Doluluk Oranı %38’e Ulaştı

İstanbul’un en büyük barajlarından biri olan Elmalı barajı yağışların gerçekleşmediği ve kuraklığın etkili olduğu dönemde ciddi tehlike yaşadı. Elmalı barajının o dönemde kurumaya başlayan bölgeleri gerçekleşen yağışların etkisi ile yeniden su ile doldu. Elmalı Barajı’nın son durumu havadan gözlemlendi. İSKİ verilerine göre ise Elmalı Barajı doluluk oranı %38 seviyesine kadar çıktı.

Doluluk Oranı En Yüksek Olan Baraj Istrancalar Oldu

Elmalı Barajı’nın dışında diğer barajlarında su seviyelerinde ciddi artışlar oldu. İSKİ verilerine göre doluluk oranı en yüksek olan baraj ise Istrancalar oldu. Isrtancalar Barajı %52.92 doluluk oranı ile doluluk oranı en yüksek barak olurken, doluluk oranı en düşük olan baraj ise %11.16 oranı ise Papuçdere Barajı oldu. İstanbul’da Alibeyköy Barajı %43.68, Kazandere Barajı %35.66, Ömerli Barajı %33.37,  Sazlıdere Barajı %13.11 ve Büyükçekmece Barajı ise %32.62 doluluk oranına ulaştı. Yağışların da etkili olmaya devam ettiği bu süreçte barak doluluk oranlarının önümüzdeki günlerde daha da yükselmesi bekleniyor.

Yorum Yap

Yorum Yap