1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. İstanbul Finans Merkezi 2022’de Açılıyor

İstanbul Finans Merkezi 2022’de Açılıyor

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan tarafından yapılan açıklamada ekonomi dünyası için merakla beklenen İstanbul Finans Merkezi İFM’nin 2022 yılının ilk çeyreğinde açılacağı belirtildi.

İstanbul Finans Merkezi 2022'de Açılıyor

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan tarafından yapılan açıklamada İstanbul Finans Merkezi İFM’nin 2022 yılının ilk çeyreğinde açılması planlandığı belirtildi. Aşan ifadelerinde “İFM projesinin tamamlanması sonrasında son 10 yılın en önemli projelerinden birisi hayata geçirilmiş olacak,” sözlerini kullandı. Ekonomi Muhabirleri Derneği EMD tarafından yapılan yazılı açıklamada Aşan, Cumhurbaşkanlığı finans ofisi başkan yardımcısı olan Murat Ali Çengelci ve EMD yönetim kurulu Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’nde toplandılar.

Yapılan görüşme kapsamında Aşan, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi kapsamında en önemli işlerden birisi olarak görülen İFM projesinin bitirilmesine önem verildiğini ifade ederek inşaat işlerinden kaynaklı olarak ciddi bir sıkışıklık yaşanmasına karşılık iyi bir başlangıç yapmış olduklarını ifade etti.

Aşan ayrıca 2018 yılında İFM inşaatlarının tamamlanma oranına bakıldığında yüzde 20 seviyeleri görüldüğü, projeyi devraldıktan sonra ise 2020 Ocak tarihi itibariyle tamamlanma oranının da yüzde 50 seviyelerine geldiğini belirtti. İFM projesinin belirlenmiş olan yöntemler ile ilerleyeceğini ve büyük bir olasılıkla 2022 tarihinin ilk çeyreğinde açılacağını da belirtti.

İlerleyen Yıllarda Borsaya Açılabilecek

Aşan sözlerine ilerleyen yıllarda İFM AŞ’nin bir kısmının Borsa’ya açılabileceği şeklinde devam etti. Proje tamamlandıktan sonra son 10 yılın en önemli projelerinden birisi olacağını vurgulayan Aşan, ekonomik anlamda önemli bir gelişme kaydedileceğinden bahsetti. Aşan, ciddi bir gelir potansiyeli olduğunu söylediği projenin Türkiye Varlık Fonu açısından da kârlı bir yatırım olduğunu ifade etti. Aşan; “1 milyon metrekarelik büyükçe bir alandan söz ediyoruz. Tüm kiralama işleri Varlık Fonu üzerinden yapılacak. Binaları satmayı düşünmüyoruz. Satılık kat ve ofis de bulunmayacak. İlerleyen yıllarda ise İFM’nin de değerinin artması kapsamında Varlık Fonu bünyesinde bulunan İFM AŞ’nin bir kısmı Borsaya açılabilir. Böylece iyi bir yatırım yapıldığı gibi yabancı ortaklıkların kurulması da mümkün hale gelecektir. Çünkü ortada çok büyük bir finansal hacim söz konusu,” dedi.

İFM Kanunu Meclise Geliyor

Aşan ayrıca İFM’yi daha fazla yatırımcı çekecek, daha fazla ve çeşitli finansal işlemleri de yapmaya imkân tanıyan bir bölgesel finans merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını da ifade etti. Ayrıca konuyla ilgili olarak aktörlerin işlerini kolay hale getirmek için yasal düzenlemelerin yapıldığını ve gelecek hafta da İFM Kanunu’nun TBMM’ye gönderileceği kaydedildi.

Merkezin nasıl yönetileceğine de değinen Aşan, “pek çok yabancı finans kurumu ile görüşmeler yapılıyor. Görece büyük olanların bölge merkezlerinin bir kısmı buraya taşınacak ve böylece stratejik hedeflerimize de katkı sağlayacağız. Örnek olarak Dubai Finans Merkezi’nde küresel aktörler rol alıyorlar ve bu aktörleri buraya almak için görüşmelere devam ediyoruz,” diyerek yabancı yatırımcılar için çalıştıklarını söyledi.