1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. İstanbul İçin Beklenen Deprem Uyarısı Geldi

İstanbul İçin Beklenen Deprem Uyarısı Geldi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü İstanbul’da yaşanacak olası deprem hakkında yürütülen çalışmalardan alınan verileri paylaştı. Marmara Denizi’ndeki fay hattının Kuzey kolu üzerine çalışma yürütüldüğünü aktaran yetkililer, fay hattının batı segmentinde deprem riskinin düşük olduğunu ancak Silivri, Kumburgaz ve Büyükçekmece’yi içine alan orta segmentte anormallikler görüldüğünü ve 7’nin üzerinde deprem beklendiğini açıkladı.

İstanbul İçin Beklenen Deprem Uyarısı Geldi

Son 20 yıldır İstanbul’un en önemli gündemlerinden biri olan olası Marmara Depremi ile ilgili yeni açıklamalar geldi. Marmara Denizi’nin altından geçen fay hattı ile ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü uzun zamandır düzenli çalışma yürütüyor. Rasathane ve Enstitü yetkilileri 2013 yılından bu yana devam eden çalışmalardan aldıkları verileri açıklayarak, olası depremin hangi bölgelerde etkili olabileceği, büyüklüğü ve alınması gereken önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kuzey Anadolu Fay Hattının Batı Segmentinde Deprem Olasılığı Daha Düşük

Kandili Rasathanesi Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Marmara Denizi’nden geçen Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun 2 ana kola ayrıldığını açıklayarak, yaptıkları incelemelerin sonuçları ile ilgili açıklama yaptı. Marmara Denizi’nde tek bir fay parçası olmadığını belirten Kalafat, çalışmalarda kuzey kolundaki ana segmentlerin incelendiğini belirtti. Kuzey kolunda Batı, Orta ve Doğu olmak üzere 3 ana segmentin bulunduğunu belirten Kalafat, Batı ve Orta segmentlerdeki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti. Doğu segmentindeki çalışmaların ise pandemi sürecinden sonra tamamlanacağını açıklayan Kalafat, batı segmentinde deprem riskinin daha düşük olduğunu aktardı.

Orta Segmentte 250 Yıldan Uzun Zamandır Deprem Olmuyor, Risk Yüksek

Batı segmentinde enerjinin daha yavaş biriktiğini ve depremin daha derinde gerçekleştiğini bu sebeple riskin düşük olduğunu açıklayan Kalafat yine de ani enerji boşalmasının mümkün olduğunu belirtti. Batı segmentinde de riski bulunduğunu aktaran Kalafat, orta segmentte ise tablonun daha ürkütücü olduğunu açıkladı. Marmara’nın orta segmentinde en son 1766 yılında deprem yaşandığını aktaran Kalafat, 250 yıldan uzun süredir deprem olmayan bir bölge olduğu için deprem riskinin daha yüksek olduğunu belirtti. Elde edilen verilere göre orta segmentte anormalliklerin görüldüğünü aktaran yetkili isim, olası kırılmanın bu alanda beklendiğini belirtti.

Marmara Depreminin Büyüklüğü 7’nin Üzerinde Olacak

Kandili Rasathanesi yetkililerinden olan Prof. Dr. Haluk Özener ise beklenen Marmara Depremi’nin 7’nin üzerinde gerçekleşeceğini ancak tarih verilemediğini belirtti. Marmara’da birden fazla fay hattının olduğunu hatırlatan Özener kırılmanın tek fayda yaşanabileceği gibi birden fazla kırılmanın da olabileceğini belirtti.

Deprem Zararını Azaltmak İçin Önlemler Alınması Gerekiyor

Haluk Özener İstanbul’da yaşanacak bu deprem ile ilgili önlemlerin alınması gerektiğini, İstanbul’un bütün olarak ele alınmasını ve kentsel dönüşümün deprem odaklı olması gerektiğini açıkladı.

Yorum Yap

Yorum Yap