1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. İtalya’da Önlem Amaçlı Kararname Yayınlandı

İtalya’da Önlem Amaçlı Kararname Yayınlandı

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınına yönelik aşılama çalışmaları ediyor. Ölüm sayılarının dünya çapında artmaya devam ettiği salgında İtalya’daki ölüm vakaları 93 bin 45 kişiye ulaştı. Aşı çalışmalarının etkisi tartışılırken ilk kez İngiltere’de görülen mutasyonlu virüs sonrası tedbirlere ve kısıtlamalara devam edildi.  İtalya Bakanlar Kurulu artan vaka ve ölüm sayılarının önüne geçebilmek için yeni bir kararname yayınladı.

İtalya'da Önlem Amaçlı Kararname Yayınlandı

İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ülkede görülen toplam vaka sayısı 2020 yılının Şubat ayından bu yana 2 milyon 697 bin 296’ya ulaşırken, son 24 saatte uygulanan 305 bin 619 koronavirüs tanı testlerinden 13 bin 908 koronavirüs tanısı koyulduğu belirtildi. Ülke genelinde hasta bulunanların sayısı 402 bin 174 hastaya yükselirken, hastalığı daha ağır geçiren yoğun bakım hastalarının sayısı 2 bin 95 kişiye geriledi. Bir günde hayatını kaybedenlerin sayısı 316 kişi artarak 93 bin 45 kişiye yükseldi. Toplam iyileşen Covid-19 hastalarının sayısı ile 16 bin 422 artışla 2 milyon 202 bin 77 kişiye yükseldi. Rakamlarına aşağı çekilmesine yardımcı olması için seyahat kısıtlaması getiren kararname Bakanlar Kurulu tarafından yayınlandı.

1 Milyon 271 Bin 181 Kişi İkinci Doz Aşıyı Vuruldu

2020 yılının son çeyreğinde koronavirüse karşı aşı çalışmaları yapılmış ve 2021 yılının başından itibaren dünya genelinde aşılama çalışmalarına başlanmıştı. İtalya’da 27 Aralık 2020 tarihinde başlatılan aşılama çalışmaları kapsamında 2 milyon 893 bin 718 kişi ilk doz aşıyı vuruldu. İlk doz aşıyı vurulanlar arasından 1 milyon 271 bin 181 kişinin ikinci doz koronavirüs aşısını da yaptırdığı belirlendi.

Bölgeler Arası Seyahat Kısıtlaması Getirdi

Aşılama çalışmalarının hızlanmasının yanında yeni vaka ve ölüm sayılarındaki artışın önüne geçilmesini sağlamak amacıyla İtalya Bakanlar Kurulu tarafından özel sağlık ve iş gerekçesi olmadıkça İtalya’da bölgeler arası seyahat kısıtlaması getiren bir kararname yayınlandı. Kararnamede belirtildiğine göre İtalya’da bölgeler arası seyahat kısıtlaması 25 Şubat tarihine kadar devam edecek. Bu kararnamenin çıkartılmasında vaka sayılarının artması nedeniyle sarı kategoride yer alan Ligurya, Toskana, Abruzzo ve Özerk Trento Vilayeti’nin yüksek risk anlamına gelen turuncuya kategoriye çevrilmesi önemli bir faktör olarak değerlendirilebilir.

Bulaşıcılığı Fazla Olan Varyantlar Dolaşımda

Aşılama çalışmalarının sürdüğü dönemde İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonlu Covid-19 varyantına ilişkin açıklamalar yapıldı. İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü (ISS) yayınladığı raporunda virüs bulaşma endeksinin 0,84 değerinden 0.95 yükseldiğini bildirdi. Değerlerin bu derecede artması bulaş hızının daha hızlı olması ile ilk Covid -19 virüsünden ayrılan mutasyon varyantının dolaşımda olduğuna işaret ettiği vurgulandı. ISS Başkanı Prof. Silvio Brusaferro, yaptığı basın toplantısında salgının çok hassas bir döneminde olunduğunu, bulaş oranı yüksek varyantların dolaşımda olduğunu belirterek, aşılamada hızlanmak gerektiğine dikkat çekti.