Dünyanın içinde bulunduğu salgın süreci yaşam alanlarında değişikliğe ve ihtiyaçlarda dönüşüme sebep oldu. Yapılan araştırmalara göre evde geçirilen süreçlerin uzaması ile birlikte internet ihtiyacı neredeyse iki katına ulaştı. Daha öncesindeki kapasitenin ikiye katlanması alt yapı ve servis sıkıntılarına sebebiyet verdi. Aynı anda birçok insanın internet sağlayıcıların ağlarına talep göstermesi bağlantılarda kopmalara ve yavaşlamalara sebep oldu. Daha önce ödediği para ile aynı miktarda ödeme yapan müşteriler, bu durumun giderilmesi için haklarını aramaya yoluna gitti.
İnsanların evde olması ve alışveriş amacı ile çok uzun süreler dışarda kalmak istememesi e-ticaret sektörünü de son derece hızlandırdı yapılan alışverişlerin ulaşımı sağlayan kargo firmaları kapasite üstü olan bu taleplere yetişmekte zorlandı ve birçok kargo ile alakalı sorun yaşandı. Kargolarının ellerine geç ulaştığını, hatta bazı kargoların kaybolduğunu dile getiren tüketiciler, şirketler tarafından zararlarının karşılanmasını talep ediyor.
Tüketicilerin Haklarını Bilmiyor Olması Firmalarca Kullanılıyor!
Pandemi süreci ile insanların en temel ihtiyaçlarından biri haline gelen haberleşme, iletişim kurma faktörü kullanımları artırdı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, süreç yüzünden tüketicilerin internet üzerinden gerçekleştirilen alışverişlere ve haber alma ağlarına yüklendiklerini kaydetti. Bu gelişme ile internet odaklı binlerce başvurunun yaşandığını sözlerine ekleyen Ağaoğlu, tüketicilerin haklarının farkında olması gerektiğini, aksi takdirde sektörün önde gelen büyük firmaları dahil birçok firmanın bu durumu lehine kullandığını belirtti.
Mağduriyet yaşanmaması adına vatandaşların haklarının bilincinde olması gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, en fazla şikayetin de cayma bedelleri nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. İnternet sağlayıcısı firmaların, tüketicilere abonelik iptali sırasında yüklü miktarlarda cayma bedeli çıkartması vatandaşları mağduriyete uğratıyor, oysa ki 1 senesi dolan aboneliklerde daha sonrasında cayma bedeli çıkarılamaz bu bedel ilk sene için geçerlidir diyerek sözlerine devam etti.
Tüketiciler Haklarını Aramalı
Normal olmayan süreçlerden geçildiği göz önünde bulundurularak hareket edilmesi gereken günlerde, tüketiciler aldıkları hizmetlerdeki aksaklıkları ve kesintileri iyi araştırıp haklarını arayabilir. Bu konuda görüşlerini sunan Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Başkanı Aziz Koçal, iyi bir araştırma ile haklarımızın farkında olup bunların yerine getirilmesini talep edebilirsek mağduriyetler en aza indirgenecektir şeklinde konuştu.
Şikayetvar 2020 Verilerini Açıkladı!
Online olarak şikayetlerin yapıldığı platform olan Şikayetvar, 2020 yılı boyunca en çok şikayet alan konuları paylaştı. “ Geldik, evde yoktunuz” şikayeti 400 binin üzerinde bir sayıya ulaşarak başı çekiyor. E-ticaret alanında kusurlu, sahte ürünlerin gönderilmesi de bu rakamlara yaklaşarak ikinci sırada yer aldı. Bunların hemen ardından internet servis sağlayıcılar, bankalar, online oyunlar geldi.