1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresi Uzatılıyor

Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresi Uzatılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan haber kapsamında kısa çalışma ödeneği süresinin uzatılacağına karar verildi. Erdoğan “Tüm sektörler için geçerli olacak şekilde kısa çalışma ödeneğini nisan, mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde uzatma kararı aldık,” dedi. Buna göre mart ayının sonunda bitmesi planlanan kısa çalışma ödeneğinden 3 ay daha yararlanmak mümkün olacak. Sektör ayrımı olmadan yapılan uzatma kapsamında, kısa çalışma ödeneğine geçen tüm işyerleri yararlanabilecekler.

Kısa Çalışma Ödeneğinin Süresi Uzatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Turizm Haftası kapsamında turizm sektörü temsilcileri ağırlandı. Toplantıda sektörün salgın yüzünden sorunlarına değinen Erdoğan, toplantı sonunda açıklamalarda bulundu. Turizm sektörünün temsilcileri ile verimli bir görüşme yaptıklarını belirten Erdoğan, turizm sektörü başta olmak üzere salgından etkilenen tüm sektörlere yönelik yeni kararlar alındığını belirtti. Buna göre kısa çalışma ödeneğinin de tüm sektörler için haziran ayının sonuna kadar uzatıldığını ifade etti. Erdoğan aynı zamanda turizm sektörüne KDV konusunda da açıklama yaptı ve “Turizm sektöründe mayıs ayında sona erecek olan KDV indirimlerinin de haziran ayının sonuna kadar sürmesine karar verdik,” dedi.

Uzatma Kararı 1 Nisan’dan İtibaren Geçerli

Alınan bilgilere göre kısa çalışma uygulaması 1 Nisan’dan geçerli olacak şekilde uzatılacak. Söz konusu kanında salgın yüzünden getirilmiş olan kısa çalışmanın cumhurbaşkanı kararı kapsamında 30 Haziran’a kadar uzatılması yetkisi yer alıyordu. Uzatma işlemi de bu yetki kapsamında yapılacak ve ayrıca yetkilendirme yapılmayacak. Salgın döneminde toplamda 3 milyon 850 bin kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. Mart ayında ise 1 milyon 139 bin kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlanmıştı. Kısa çalışma ödeneği normalde 31 Mart tarihinde sona erecekti ancak artan vaka sayıları ve salgının tekrar yükselişe geçmesi kapsamında yeni kısıtlama önlemleri alınmıştı.

Bu kapsamda pek çok işyeri tekrar kapanmak zorunda kalmış, çalışanlar da ücretsiz izine ayrılmışlardı. Uzatma kararından ise daha önce kısa çalışma başvurusu yapmış olan işyerleri tarafından İŞKUR’a bildirilmiş olan listede bulunan işçiler yararlanabilecekler. Bunun dışında yeni başvurular kabul edilmeyecek.

Resmi Gazete’de Yayımlandı

Öte yandan kurumlar vergisi ve nakdi ücret desteğinin artışı da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında bulunan amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanunda değişiklik yapılmasına yönelik kanun ile kurumlar vergisi kanununa geçici bir madde eklenmiş oldu. Buna göre halihazırda yüzde 20 olarak uygulanmakta olan kurumlar vergisi 2021 yılı kurum kazançları için yüzde 25 oranında, 2022 yılı kurum kazançları için ise yüzde 23 oranında uygulanmış olacak.

Diğer yandan nakdi ücret desteği de kanun ile değişti ve Nisan ayı ve sonrası için günlük 50 TL olarak uygulama yapılacak. Bu kapsamda yapılan ödemelerden damga vergisi dahil olmak üzere vergi kesintisi yapılmayacak. Söz konusu yasadan ücretsiz izne ayrılanlar yararlanabilecekler ve Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için nakdi ücret desteği sağlanacak.