1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Korona Aşısı Yaptıran Kişiler Taşıyıcı Olamaz!

Korona Aşısı Yaptıran Kişiler Taşıyıcı Olamaz!

Covid-19 aşıları ile ilgili birçok tartışmanın gündeme gelmeye devam ettiği bugünlerde Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aşı karşıtlığının çok fazla gündeme geldiğini belirten Çelen, salgının ancak aşı ile atlatılabileceğine ve bilimsel verilerin dikkate alınması gerektiğine burgu yaptı. Çelen aşı ile ilgili kafalarda oluşan soru işaretlerini de cevaplandırdı.

Korona Aşısı Yaptıran Kişiler Taşıyıcı Olamaz!

Covid-19 aşıları ile ilgili birçok tartışmanın devam ettiği bugünler aşı karşıtı kişilerin açıklamaları da sık sık gündeme geliyor. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, aşı uygulaması ile ilgili insanların kafalarını karıştıran soruları cevaplandırdı.

Covid-19 aşı uygulamalarının tüm dünyada başlama hazırlıkları içinde olduğu bu süreçte aşılarla ilgili güvenilirlik tartışmaları devam ediyor. Türkiye’de de aralık ayı içinde başlaması planlanan aşı uygulaması ile ilgili birçok tartışma gündeme geliyor. Aşıların nasıl etki göstereceği ile ilgili birçok sorunun gündeme gelmesinin yanı sıra aşı karşıtlığı da günden güne artmaya devam ediyor. Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen aşı olan kişilerin nasıl bir korunma sağlayacağı hakkında açıklamalar yaparak aşı karşıtlığına da eleştirilerde bulundu. Prof. Dr. Çelen aşı karşıtlığına karşı bilimsel verilerin incelenmesini önerdi. Çelen en çok sorulan sorulardan birinin aşı yaptıran kişilerin taşıyıcı olup olamayacağı olduğunu belirterek, konu ile ilgili vatandaşlar aydınlattı.

Çelen: Aşı Yaptıranlardan Virüs Çoğalmaz

Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen aşı yaptıran kişilerin bağışıklık geliştirse bile taşıyıcı olup olamayacağının en çok sorulan sorulardan biri olduğunu belirterek, aşı yaptıranların taşıyıcı olma durumunun ortadan kalkacağını açıkladı.

Mustafa Kemal Çelen virüslerin hücre içi organizmalar olduğunu belirterek, vücuda giremeyen virüsün çoğalmasının da mümkün olmadığını belirtti. Çoğalamayan virüsün taşıyıcı özelliği olmadığını vurgulayan Çelen insanlardan aşı yaptıran kişilerin taşıyıcı olmayacağı noktasında rahat olmalarını istedi. Prof. Dr. Çelen mevcut durumda hala sosyal mesafe ve maske kurallarının çok önemli olduğunu belirtmekle beraber aşılandıktan sonra taşıyıcı olma tehlikesinin ortadan kalkacağını açıkladı.

Covid-19 Salgını İki Şekilde Aşılabilir

Prof. Dr. Çelen tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınının iki şekilde sona erebileceğini açıkladı. Çelen salgının ya sürü bağışıklığı ya da yüksek oranda aşılanma ile atlatılabileceğini açıkladı. Dünya nüfusunun %60’ının salgına karşı bağışıklık geliştirmesi ya da dünya nüfusunun %60’ının aşılanması gerektiğini belirten Çelen salgını aşmanın başka yolu olmadığını açıkladı. Aşılama çalışmalarının başlamasının salgının yenilmesi noktasında çok önemli olduğunun altını çizen Çelen dünya nüfusunun büyük kısmının aşılanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Çelen: Aşı Karşıtlığı Doğru Değil

Prof. Dr. Çelen’in dikkat çektiği diğer noktada çok fazla gündeme gelmeye başlayan aşı karşıtlığı oldu. Çelen domuz gribinin de aşı ile yenildiğini örnek göstererek, bilimsel verilerin dikkate alınmasını önerdi.

Yorum Yap

Yorum Yap