1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Kritik TCMB Toplantısı Öncesi Yatırımcıların Son Senaryoları

Kritik TCMB Toplantısı Öncesi Yatırımcıların Son Senaryoları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesinde piyasalar farklı senaryolara göre son hazırlıklarını yapıyor! Özellikle dolar TL yatırımcıları PPK toplantısı faiz kararına odaklanırken, hedge maliyetlerinin 1,5 yılın en yüksek seviyesine yükseldiği bilgisi kaydedildi. Kritik toplantıdan ekonomistler faiz artırımı kararına kesin gözüyle bakarken, Merkez’in piyasaları ne denli tatmin edici karar alacağı merak konusu oldu.

Kritik TCMB Toplantısı Öncesi Yatırımcıların Son Senaryoları

TCMB Kasım 2020 PPK Toplantısı öncesi dolar yatırımcıları son pozisyonlarını alıyor! Ekonomistlerin faiz artırımına kesin gözüyle baktıkları kritik toplantı öncesinde opsiyon uzmanları, aldıkları pozisyonlar ile hedge maliyetlerini 1,5 yılın zirvesine yükseltmeyi başardı.

İşlerini Şansa Bırakmadılar

Merkez Bankası Başkanlığı görevini devralan Naci Ağbal’ın başkanlığında verilecek ilk faiz kararı olacak olması, opsiyon piyasalarının işi sıkı tutmalarına sebep oluyor. Faiz artışı beklentilerinin yüksek olduğu dönemlerde yeni TCMB başkanı ile alınacak ilk karar olacak olması, piyasaların işi şansa bırakmamasına yol açıyor. Türk lirasının bir günlük fiyat değişimine karşı açılan işlemlerde hedge maliyetleri ise 2019 yılı Mart döneminden bu yana en yüksek seviyeyi görmesi, yatırımcıların yüksek faiz artışı beklentisi yanında hayal kırıklığı senaryosuna da hazırlandıkları şeklinde yorumlandı.

2 Yılın En Yüksek Faiz Artışı Bekleniyor

Piyasalar Kasım 2020 PPK Toplantısından faiz artışı kararı çıkacağından hem fikir. Miktar olarak ise 2 yılın en yüksek faiz artışı gerçekleşeceğinden neredeyse emin olan piyasalar, kritik toplantıda 475 baz puan faiz artışı bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Berat Albayrak’tan devralan Lütfi Elvan tarafından piyasalarda “güven tesisi oluşturulacağı” yönünde yapılan açıklamalar da piyasalarca, faiz artışı kararının beklentilere paralel şekilde gerçekleşeceğine destek olarak görülüyor.

Fonlama Maliyeti Yüzde 14.56 Seviyesine Yükseldi!

Merkez Bankası Ekim toplantısında politika faizini sabit tutmuş ve Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak TCMB borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar vermişti. Merkez Bankası kanadından gelen ve Para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe gidilen karar ardından döviz kurları yükselişe geçerek Cumhuriyet tarihinin yeni rekor fiyatlamalarının gerçekleşmesine yol açmıştı. Karar ardından ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yükseliş ivmesi yakalayarak yüzde 14.56 seviyesine kadar yükseldi.

“Tüm Politika Araçları Kararlılıkla Kullanılacaktır”

Kasım ayında hatırlanacağı üzere Merkez Bankası’nda görev değişikliği yaşandı. TCMB Başkanlığı’na Murat Uysal yerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Naci Ağbal atandı. Ağbal yaptığı ilk yazılı açıklamada piyasalara güven vererek, “Fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm politika araçları kararlılıkla kullanılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası Kasım 2020 PPK Toplantısı Ne Zaman?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Kasım 2020 toplantısı, 19 Kasım 2020 tarihinde yapılacak. Ekonomistlerin politika faizi beklentilerinin 475 baz puan artış yönünde olduğu toplantı Perşembe günü itibari ile düzenlenerek karar kamuoyu ile paylaşılacak.

Yorum Yap

Yorum Yap