1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Kuraklık Eylem Planı, 25 Baraj Açılacak

Kuraklık Eylem Planı, 25 Baraj Açılacak

Türkiye’de son dönemlerde belirgin şekilde kendini göstermeye başlayan kuraklığa karşı eylem planı devreye alınıyor. Bu yıl çeşitli sebeplerden kaynaklı baraj doluluk oranlarının çok düşmesi halkta panik yaratırken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmelerden bahsederek, kuraklığa karşı 25 tane yeraltı barajının açılışının yapılacağını ve yeraltı barajlarının kuraklık ile mücadele noktasında önemli olduğunu belirtti.

Kuraklık Eylem Planı, 25 Baraj Açılacak

Küresel bir kriz olan iklim değişikliğinden kaynaklı kuraklık, bu sene Türkiye’nin en önemli gündemlerinden biri haline geldi. İklim değişikliğinden kaynaklı mevsimsel yağışların gerçekleşmemesinin yanı sıra Covid-19 salgını sebebi ile de su kullanımının artması ile Türkiye’nin birçok bölgesinde susuzluk tehlikesi yaşanmaya başladı. Hükümetin de önemli gündemlerinden biri haline gelen kuraklığa karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, etkili ve tasarruflu bir su tüketimine ihtiyaç olduğunu vurgulamıştı. Erdoğan’ın konu ile ilgili açıklamalarının ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kuraklık ile mücadele noktasında atılacak adımlarla ilgili bilgilendirme yaptı.

Geçen hafta gerçekleşen kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kuraklık gündemi ile ilgili konuştuğunu açıklayan Bakan Pakdemirli, kuraklık eylem planının devreye sokulacağını açıkladı. Türkiye’de 25 yeraltı barajının açılacağını belirten Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile Türkiye’nin birçok farklı bölgesinde açılacak barajlardan ve kuraklıkla mücadele noktasında yapılan yatırımlardan bahsetti.

Türkiye Genelinde 25 Yeraltı Barajı Açılacak

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 40 milyon metreküp su alacak ve buharlaşmaya engel olacak 25 yeraltı barajının açılışının planlandığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile beraber Diyarbakır’daki Silvan barajının beton dökümünün tamamlanmasının ardından sulama sistemlerinin açılışının yapılacağını belirten Pakdemirli tarih olarak ise 23 ocağı gösterdi. Programa göre 25 yeraltı barajının açılışını yapılacağını belirten Pakdemirli İzmir, Uşak, Kütahya ve Trakya Bölgesi başta olmak üzere birçok farklı noktada açılış yapılacağını aktardı.

Kuraklıkla Mücadelede 2023’e Kadar 150 Baraj Hedefi

Bekir Pakdemirli kuraklık ile mücadele noktasında önemli olan yeraltı barajlarının öneminden bahsettiği konuşmasında ileriye dönük planlamalar hakkında da açıklama yaptı. Bugüne kadar 30 milyar dolarlık projenin tamamlandığını açıklayan Pakdemirli, 2023 yılına kadar 150 yeraltı barajı açma hedefinde olduklarını belirtti. Burdur gölü üzerinden örnek veren Pakdemirli, barajlarda yağışın 4 katı kadar buharlaşma gerçekleştiğini belirterek, yeraltı barajlarının buharlaşmaya engel olunması açısından da önemli olduğunu söyledi.

Sulama Bütçesinde Artışa Gidildi

Bakan Pakdemirli bu sene su bütçesinde artışa gidilmesinden de bahsetti. Yağışların geçen yıl normal yağışların %30 gerisinde olduğunu belirten Pakdemirli, bu süreçten bitkisel üretimin kötü etkilenmemesi için çalışmaların yapıldığını belirtti. Bu sene sulama bütçesinin 2.5 katına çıkarıldığını açıklayan Bakan Pakdemirli, çiftçilere 24 milyar dolar tarımsal destek ödemesi yapılacağını aktardı. Tarımsal alanda 50 kadar ürünün yakından takip edildiğini belirten Pakdemirli, farklı açılardan desteklerin devam edeceğini belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap