1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan Gündeme Dair Önemli Açıklama

Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan Gündeme Dair Önemli Açıklama

Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan Gündeme Dair Önemli Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, geçtiğimiz gün Merkez Bankası tarafından yapılan 4.75 puanlık faiz artırma açıklamasının ardından gündeme dair değerlendirmede bulundu. “Merkez Bankası şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırarak önümüzdeki dönemde sade bir para politikası çerçevesi benimseyeceğini ilan etti” diyen Bakan, tüm kurumların idari kapasitelerini güçlendireceklerini söyledi.

Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan Gündeme Dair Önemli Açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TCMB’nin dün aldığı 4.75 puanlık faiz artırma kararının ardından bugün yazılı bir açıklama yaparak değerlendirmede bulundu. Bankanın bağımsız olduğuna vurgu yapan Maline Bakanı, fiyat istikrarını sağlayacak politikaları ve araçları belirleme ve uygulama görevinin Merkez Bankası’nda olduğunu hatırlattı. Bakan ayrıca “Merkez Bankası, şeffaflığı ve öngörülebilirliği artırarak önümüzdeki dönemde sade bir para politikası çerçevesi benimseyeceğini ilan etti.” diyerek kurumun bağımsızlığını vurguladı.

Merkez Bankası’nın parasal aktarım mekanizmasının sağlıklı bir şekilde çalışmasının, ülkedeki fiyat istikrarını amacına ulaştırabilmesi için kritik önem taşıdığına dikkat çeken Bakan Elvan, önümüzdeki dönemde ciddi yeniliklere imza atacaklarını söyledi. Başta finansal kurumlar olmak üzere ilgili tüm kurumların kapasitelerini güçlendirerek operasyonel yetkinliklerini artıracaklarını kaydetti.

Amaç Fiyat İstikrarını Kalıcı Yapmak

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, kamuoyuyla paylaştığı yazılı açıklamasında, maliye, finansal sektör ve kamu finansmanı politikalarında fiyat istikrarını kalıcı biçimde sağlamak amacıyla yeniden oluşum içinde olduklarını belirtti. Elvan, “Aracılık maliyetlerinin düşürülmesini ve kredi ile mevduat piyasalarındaki fiyatlamaların serbest piyasa mekanizması içerisinde oluşmasını önemli bir husus olarak görüyoruz” ifadeleriyle serbest piyasanın güvenilir seviyeye ulaşmasında istikrarı koruyacaklarını aktardı.

Merkez Bankası’nın dün vermiş olduğu kararla birlikte güçlü bir parasal sıkılaştırma yaptığına dikkat çeken Bakan Elvan, aktarım mekanizmasının sağlıklı çalışması ve fiyat istikrarı amacına ulaşabilmesi için bu kararın kritik önem arz ettiğini belirtti.

Aracılık Maliyetlerinin Düşürülmesi Önemli

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan basına verdiği yazılı açıklamasında, “Bu kapsamda aracılık maliyetlerinin düşürülmesini ve kredi ile mevduat piyasalarındaki fiyatlamaların serbest piyasa mekanizması içerisinde oluşmasını önemli bir husus olarak görüyoruz.
Sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için fiyat istikrarını da içeren makroekonomik istikrarın sağlanması önemli bir önkoşuldur.” dedi. Mevcut durumda atılmakta olan para politikası adımlarının tamamlanacağı şekilde maliyet politikalarını da fiyat istikrarına yönelik oluşturacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Acı İlaç İçeceğiz”

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın yapmış olduğu kamuoyu açıklamasından önce bu yıl 18.’si düzenlenen MÜSİAD EXPO Fuarı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan da Merkez Bankası’nın dünkü faiz artırımı kararını değerlendirdi. Erdoğan, yapmış olduğu açıklamasında “Türkiye’yi faiz, enflasyon, kur sarmalından çıkarmamız şarttır. Faiz sebeptir. Enflasyon neticedir. Acı ilaç içmemiz gerektiğinin farkındayız.” ifadelerini kullanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca faizin her şeyden önce paradan para kazanmak suretiyle insanları sömürmek olduğuna dikkat çekerek, ülkenin bu sarmaldan çıkması gerektiğini belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap