1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. MEB’den Beklenen Açıklama Geldi

MEB’den Beklenen Açıklama Geldi

Covid-19 salgının baş göstermesi ile birlikte tüm kademelerde yüz yüze eğitime ara verilmişti. Eğitim çeşitli kaynaklar üzerinden online eğitim olarak sürdürülmeye devam ediyorken, okulların tekrar yüz yüze eğitime geçmesine yönelik beklenen açıklama MEB’den geldi. Lise kademesindeki okullarda yüz yüze eğitime geçiş için 1 Mart tarihi işaret edildi.

MEB'den Beklenen Açıklama Geldi

Liselerde yüz yüze eğitime geçiş ve yapılacak sınavlara ilişkin detaylar Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzası sonrası tüm illere gönderildi. Eğitim de ikinci dönem 15 Şubat tarihinde uzaktan eğitim sistemi ile yeniden başlayacak. İllere gönderilen bildirilere göre liselerde yüz yüze eğitim 1 Mart tarihinde başlayacak. 12. Sınıflara seyreltilmiş sınıf uygulamasına göre eğitim verilecek. Başlayacak olan yüz yüze eğitim sistemi isteğe bağlı olup, devam zorunluluğu bulunmayacak. Yüz yüze eğitime devam etmeyecek öğrenciler için velileri tarafından göndermek istemediklerine dair dilekçeyi ilgili kuruma ulaştırmaları istenecek.

Yüz Yüze En Az 16 Saat Sınırlaması Bildirilerde Yer Aldı

İsteğe bağlı olarak 1 Mart tarihinden itibaren uygulanacak olan yüz yüze eğitim için lise son sınıf öğrencilerinin haftada en az 16 saat en çok 24 saat olmak üzere ders alacağı belirtildi. Bu sınırlamalar çerçevesinde okullarda verilecek haftalık ders saati her öğretim kurumu tarafından ayrı olarak belirlenecek.  Mesleki ve teknik liselerinde ise birinci dönem itibarıyla beceri eğitimlerine devam etmek isteyen öğrenciler ile ikinci dönemde devam etmek isteyen öğrencilerin durumu değerlendirilecek ve 15 şubat itibarı ile eğitimlerine devam etmeleri sağlanacak.

Talep Bulunması Durumunda Barınma İhtiyacı Karşılanacak

1 Mart tarihi ile başlanacak olan yüz yüze eğitim ve öğretimin devam edileceği süre ve sınav dönemleri göz önünde bulundurularak barınma ihtiyacı olan öğrencilerin talepte bulunması halinde paralı/ parasız seçenekleri değerlendirilerek ilgili mevzuat çerçevesinde barınma ihtiyacının karşılanacağı da belirtildi. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile güzel sanatlar ve spor liselerinde eğitim gören öğrenciler okul pansiyonlarından yararlanabilecekler.

Sınav Süreçleri Nasıl İşleyecek?

Eğitim ve öğretime ilişkin verilen detayların ardından sınav konusu merak edilmeye başladı. Yapılan açıklamada yüz yüze yapılmayan sınavlara ilişkin detaylara da yer verildi. Sınav konularının öğrencilerin hem uzaktan eğitim yöntemiyle aldıkları ders içeriklerini hem de yüz yüze eğitimde aldıkları derslerin içeriğini kapsayacağı,  öğrencilerin işlenen tüm derslerin tüm konularından sorumlu olacakları belirtildi.

Özel Eğitim Kurumlarında Yeni Düzen Nasıl Uygulanacak?

Lise düzeyindeki Özel Eğitim Okulları ve Bilim Sanat Merkezleri de programları kapsamında 1 Mart tarihi ile yüz yüze eğitime başlayacak. Eğitim haftada 5 gün verilecek. 2020-2021 eğitim- öğretim yılında yapılamayan sınavlar 1 Mart tarihinden 2 haftayı geçmeyecek süre içinde eğitim kurumları tarafından belirlenecek tarihte yapılacak. Sınav kapsamı 1 Kasım tarihi ile sınırlı tutulacak. Her bir ders sınavının tamamlanması için bir ders saati (40 dakika) süre tanınacak.