1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklandı!

Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklandı!

Merkez Bankası’nın merakla beklenen faiz kararı dün yapılan toplantı sonrasında açıklandı. Yeni başkan Şahap Kavcıoğlu önderliğinde ilk kez toplanmış olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu PPK aldığı karar kapsamında politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Buna göre Merkez Bankası’nın faiz oranı yüzde 19 kaldı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklama kapsamında “Mevcut parasal durumun kredilerde ve iç talep üzerinde yavaşlatan etkisinin ilerleyen dönemde belirgin hale geleceği ön görülmektedir. Bu kapsamda da kurul politika faizinin sabit tutularak, sıkı parasal duruşun sürmesine karar kılmıştır,” denildi.

Merkez Bankası Faiz Kararı Açıklandı!

Piyasalar tarafından merakla beklenen faiz kararı dün kamuoyu ile paylaşıldı. Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığında ilk kez toplanan Merkez Bankası PPK tarafından faiz kararı sabit tutuldu. Bu kapsamda politika faizi 1 hafta vadeli repo ihale oranında yüzde 19 kalmış oldu. Beklentiler de bu faiz oranına dokunulmayacağı şeklindeydi. Bu kapsamda mevcut faiz oranları korunarak piyasalarda sert dalgalanmaların da önüne geçilmiş oldu.

Finansal Konularda Sıkılaşma Vurgusu

Faiz kararına yönelik yapılmış olan yazılı açıklama kapsamında şu değerlendirmeler yapıldı:

“Salgın kapsamında 2020 yılında sert şekilde daralmış olan küresel ekonomi, destekleyici politikalar ve aşılama sürecinde de olumlu gelişmelerin etkisi ile birlikte toparlanmayı sürdürmektedir. Bu iyileşme sürecinde ise özellikle imalat sanayi faaliyeti ve küresel ticarette görülen ivmelenme belirleyici olmaktadır. Emtia fiyatlarında artış eğilimi ise yavaşlamakta, yükselmekte olan küresel enflasyon beklentilerinin de uluslararası finansal piyasalar üzerinde etkilerinin önemi korunmaktadır,” denildi.

Karar şu şekilde devam etti: “Salgının kısıtlayan etkilerine karşılık iç ve dış talep kaynaklı olarak yurt içi iktisadi faaliyetler de güçlü bir şekilde devam etmektedir. İmalat sanayi ise güçlü bir ivmelenme gösterirken, salgın kısıtlamalarından olumsuz şekilde etkilenen hizmet sektörlerinde de zayıf bir seyir sürmektedir. Bunun yanında salgının gidişatı ev aşılama sürecine de bağlı olarak iktisadi faaliyetlerin üzerinde her iki yönde riskler ortaya çıkmaktadır. İhracatta meydana gelen artış ve altın ithalatındaki düşüşe rağmen güçlü iç talebin yanında emtia fiyatları da cari işlemler dengesinin olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.”

Politika Faizi Sabit Tutuldu

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Talep ve maliyet unsurları göz önünde tutulduğunda, çeşitli sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerinde meydana gelen yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmayı sürdürmektedir. Mevcut parasal duruşun da krediler ve iç talep üzerinde yavaşlatıcı etkilerinin ilerleyen dönemde belirgin hale geleceği tahmin edilmektedir. Bu kapsamda kurul tarafından politika faizinin sabit tutularak sıkı parasal duruşun sürdürülmesine karar verilmiştir. TCMB tarafından fiyat istikrarı temel amacı kapsamında elindeki tüm araçlar kararlı bir şekilde kullanılmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşturulmaya çalışılacak ve bu etkinin muhafaza edilmesi sağlanacaktır,” denilerek karar bildirildi.