1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji
  3. Microsoft’tan Yeni Patent Başvurusu

Microsoft’tan Yeni Patent Başvurusu

Teknoloji devi Microsoft toplantıların verimliliğini değerlendirmek amacıyla geliştirdiği yeni sistem için patent başvurusunda bulundu. Microsoft şirketi geliştirdiği yeni sistem ile çalışanların yüz ifadeleri ve beden dillerinden toplantının verimliliğini ölçmeyi amaçlıyor. Yeni sistem mahremiyet konusunda eleştiriler aldı.

Microsoft'tan Yeni Patent Başvurusu

Dünyanın teknoloji devlerinden biri olan Microsoft toplantı verimliliğini ölçme sistemi için patent başvurusunda bulundu. Şirketlerde ve iş yerlerinde toplantılardan çalışanların yüz ifadelerini ve beden dillerini değerlendirerek verimlilik koru geliştirmesi planlanan sistem için patent başvurusu yaptı. Sistemin geliştiricisi olan mühendislerin patent başvurusunda bulunduğu sistemi Microsoft’un uygulamaya koyup koymayacağı ise henüz belli değil.

Kalite skoru oluşturmak amacı ile geliştirilen sistemin uygulanması için toplantı odalarına çok sayıda kamera sistemi yerleştirilmesi gerekecek. Toplantı alanlarına yerleştirilecek gözetleme cihazlarının çalışanların hareketlerini, vücut dillerini ve yüz ifadelerini değerlendirerek ortaya koyacağı bu yeni sistem çalışan mahremiyeti açısından eleştiri aldı. Sistemin işleyişinin yanı sıra mahremiyet tartışmaları da merak konusu oldu.

Patent Başvurusu Yapılan Sistemin Özellikleri Nasıl?

Microsoft verimlilik ölçmeyi amaçlayan bu sistem için patent başvurusunda temmuz ayında bulundu. Kamuoyu ile geçtiğimiz günlerde paylaşılan yeni projenin çizimleri de aktarıldı.

Microsoft mühendisleri tarafından geliştirilen yeni sistem ile toplantıya davet edilen kişilerden ne kadarının katılım gösterdiği, katılan çalışanların beden dillerinin ve yüz ifadelerinin ne anlattığı, katılımcıların toplantıya ne sıklıkla ve ne kadar katkı sunduğu ve konuşmalarda olumsuz işaretlerin olup olmadığının anlaşılması amaçlanıyor. Bu hedeflere hizmet edecek sistem için Microsoft bütün verilerin bir araya toplanarak toplantının verimliliğinin ölçülmesini amaçlıyor.

Patenti alınmak istenen sistem çalışanların toplantı esnasında mesajlaşma ya da internette gezinme gibi faaliyetlerini de gözlemleyebilecek. Sistemin hem sanal hem de fiziki toplantılarda kullanılabileceği de açıklandı.

Sistem Kalite Skorunu Ortaya Koyacak

Patent başvuru yapılan bu sistem ile toplantının verimliliğinin yanı sıra ortamın rahat olup olmadığı ve katılımcıların hisleri de değerlendirilecek. Microsoft tüm bu farklı etmenlerin değerlendirilmesi ile ortaya çıkacak kalite skorunun güvenilir olacağını düşünüyor.

Kalite skorunun ölçülmesi amacı ile ortaya konan ve patent başvurusu yapılan sistem çeşitli açılardan eleştiriler de aldı. Yeni sistemin en çok eleştirildiği nokta ise mahremiyet konusu oldu. Microsoft geçen sene “üretkenlik ölçüm aracı” isimli projesi ile de mahremiyet konusunda eleştiri toplamıştı. Üretkenlik ölçüm aracı projesi de Microsoft Office 365 programının ne sıklıkla kullanıldığının yöneticiler tarafından görülebilmesi için ortaya konulmuş sistemlerden biriydi.

Microsoft’un Yeni Sistemine Mahremiyet Eleştirisi Geldi

Microsoft’un yeni sistemini veri güvenliği ve mahremiyet alanında çalışma yapan Big Brother Watch şirketinin direktörü Silkie Carlo eleştirdi. Carlo sistemin mahremiyeti ihlal ettiğini söyleyerek çalışan haklarında gerilemeye yol açacağını iddia etti. Carlo bu tip gözetim sistemlerinin amacının tersine verimliliği azalttığını ve çalışma şartlarını gerilettiğini iddia etti.

Yorum Yap

Yorum Yap