1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Mutant Virüse Karşı Çift Maske Uyarısı

Mutant Virüse Karşı Çift Maske Uyarısı

Prof. Dr. Alper Şener, son günlerde Türkiye’de yayınlamaya başlayan mutant virüse karşı çit maske uyarısında bulundu. Mutant virüs tehlikesinin artmaya başladığını aktaran Şenel, çift maske ile filtrasyon düzeyinin arttırılmasının hedeflendiğini vatandaşların özellikle dar ve kalabalık alanlarda çift maske kullanması gerektiğini belirtti. Mutant virüsün yayılma ve bulaş riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Şenel, Çift maske kullanımının her zamankşnden önemli olduğunu belirtti.

Mutant Virüse Karşı Çift Maske Uyarısı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hasatlıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şenel, mutant virüsün Türkiye’de yayılma oranı ve virüsün bu yeni tipinden korunmak için alınması gereken önlemlerle ilgili uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Şenel Türkiye’de genellikle İngiltere varyantı mutant virüsün görüldüğünü ve bu tür virüsün yayılma hızının diğerlerinden daha yüksek olduğunu belirtti. İngiltere varyantı virüsün açılma oranının daha fazla olduğunu dolayısıyla bulaş riskinin daha yüksek olduğunu açıklayan Şenel, mutant virüsten korunmak için özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda çift maske kullanımının çok önemli olduğunu belirtti.

Dr. Anthony Fauci Ekstra Önlem Alınması Gerektiğini Söylemişti

Prof. Dr. Şenel açıklamalarında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki CDC ve NIH kurumlarının baş araştırmacısı Dr. Anthony Fauci’nin de açıklamalarını örnek göstererek, çift maske kullanımının Fauci tarafından da önerildiğini belirtti. Kapalı ve kalabalık alanlarda vatandaşların çift maske kullanması gerektiğini açıklayan Şenel özellikle odada 3 kişiden fazla insanın olduğu, 10 metrekareden küçük alanlarda, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında çift maske kullanılması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Şenel çift maske kullanımında değiştirme sıklığı ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Üst tarafa takılan dış maskenin gün içinde değiştirilmesi gerektiğini belirten Şenel, iç maskenin ise sadece ıslanması durumunda değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Şener: Çift Maske İle N95 Seviyesinde Koruma Sağlamayı Hedefliyoruz

Prof. Dr. Şenel açıklamalarında çift maske kullanımının virüsten korunma üzerinde nasıl etkili olduğu ve korunma oranının nasıl yükseldiğini de açıkladı. Normal standartlarda kullanılan tek kat maskelerin 3 tabakası olduğunu belirten Şenel bu maskelerin koruma oranlarının %60 ile %80 arasında değiştiğini belirtti. Çift maske kullanımı ile koruyuculuk oranını %90’a çıkarmanın hedeflendiğini aktaran Şenel, neredeyse N95 maskeleri ile aynı koruma düzeyine ulaşılmasının hedeflendiğini aktardı. N95 diye adlandırılan maskenin %95 oranında koruma sağladığını aktaran Şenel, bu maskelerin tedarikinin ise zor olduğunu bu nedenle vatandaşlara ulaşamadığını belirtti.

Bez Maskeler %50 ve %60 Oranlarında Filtrasyon Sağlıyor

N95 olarak adlandırılan maskenin %95 oranında, N99 olarak adlandırılan maskenin de %99 oranında koruma sağladığını aktaran Şenel, vatandaşların en çok kullandıkları bez maskelerin ise koruma oranının %50 ve %60 seviyelerinde olduğunu belirtti. Cerrahi maskelerin %80 olan koruma oranının çift kullanım ile arttırılabileceğini belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap