1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Mutasyon İngiltere’yi Karantinaya Soktu

Mutasyon İngiltere’yi Karantinaya Soktu

Geçtiğimiz yılın ilk yarısından itibaren tüm dünya da korkutucu bir şekilde devam eden Covid-19 salgındaki yeni gelişmeler endişe yarattı. Korkutan ölüm ve vaka sayılarının belirlenmesinden sonra tüm dünyada başlatılan aşı çalışmalarının etkisi merak edilirken koronavirüsün mutasyona uğradığı haberleri tüm dünyada korku ile karşılandı. Yeni tip Covid-19 virüsü İngiltere’nin ise alarm seviyesini arttırmasına ve yeniden karantinaya girilmesine neden oldu.

Mutasyon İngiltere'yi Karantinaya Soktu

2020 yılının başlarında Çin’in Wuhan kentinden tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgınının etkileri sürmeye devam ediyor. Dünya çapında yaklaşık 1,5 milyonu aşan can kaybına neden olan koronavirüse karşı tedbirler alınmaya devam ediyor. Dünyanın hemen her bölgesinde kısıtlamalar devam ediyor. Aşı çalışmalarının hız kazanması sonucu umutlu bekleyiş içine giren tüm dünya İngiltere’den gelen açıklama ile bir kez daha sarsıldı. Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de ilk vakaların göründüğü mutasyona uğramış olan virüs endişe ile karşılandı. Koronavirüsün Sars-Cov 2 adı verilen yeni versiyonun İngiltere’de ortaya çıkması üzerinde azalmaya başlayan vaka ve ölüm sayılarında yeniden bir artış yaşandığı gözlendi. İngiltere yeniden karantinaya girme kararı aldı.

Başbakan Johnson Karantina Dedi

İngiltere’de yeni tip koronavirüsün vaka ve ölüm sayıları üzerindeki etkisi üzerine İngiltere Başbakanı Johnson tarafından ülke genelinde alarm seviyesinin 5’e çıkarıldığı yani karantina uygulamasına başlanacağı açıklaması yapıldı. Yeni virüsün bulaş oranının yüzde 50-70 oranında arttığını belirten Johnson, tüm halka evden çıkmama çağrısı yaptı. Ülke genelinde gösterilen çabanın ilk tip koronavirüs mücadelesinde çok etkili olsa da yeni tipte çok fazla yarar sağlamayacağı ve hastanelerin geçtiğimiz haftaya oranla yaklaşık yüzde 30 artış gösterdiğini dolayısıyla hastanelerde doluluk oranının yüksek seviyelerde olduğunu belirtti. Salgın kapsamında alınan tedbir ve belirlenen kurallara uymanın bu dönemde çok daha önemli ve gerekli olduğu konusuna da vurgu yaptı.

Bulaş Oranı Yüzde 50 Daha Fazla

İlk tip koronavirüs aşı çalışmalarının mutasyona uğramış olan ikinci tip koronavirüs üzerinde ne denli etkili olup olmayacağı konusunda virüs hareketlerinin önemli olduğunu belirten Johnson, ikinci tip virüsün gözlemlenebilir en tehlikeli özelliğinin hücre içerisine yapışarak bulaştırma olasılığını ve imkanı yükselmesi olduğunu söyledi. Bulaş durumunun bu kadar kolay hale gelmesi ardından herkesi elinden geleni yapması konusunda uyardı. Virüs hakkında daha farklı durumlar gözlenmez ise yapılan aşı çalışmalarının etkili olabileceğini de yaptığı açıklamalara ekledi.  Aşı çalışmalarının etkili olması ile beraber vaka sayılarındaki azalma ile şubat ayı başlarında kısıtlamaların kaldırılabileceğini belirtti.

Vaka Sayıları Korkutuyor

Yeni tip koronavirüs vaka sayıları İngiltere de artmaya devam ediyor. Günlük yaklaşık 400 kişinin hayatı kaybettiği salgında, günlük 58 bin yeni tip koronavirüs vakası görülüyor. Ülkede toplam vaka sayısının 2 milyonu geçtiği belirtilirken, özellikle çocuklar için evde kalınmalı çağrısı yenilendi. Çocukların salgından korunmasına yönelik olarak tüm okul kademelerinde uzaktan eğitime geçileceğini belirten Başbakan Johnson, sadece belirli ve kısıtlı nedenler ile dışarı çıkılabileceği konusuna dikkat çekti.

Yorum Yap

Yorum Yap