1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Mutasyonlu Virüs Çalışmaları Devam Ediyor

Mutasyonlu Virüs Çalışmaları Devam Ediyor

İngiltere’de ortaya çıkan ve dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de yayılmaya başlayan mutasyonlu virüs ile ilgili Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal açıklamalarda bulundu. Mutasyonlu virüsün Türkiye’de de hızla yayılmaya başladığına dikkat çeken Ünal, alınan tedbirlerin arttırılması gerektiğini belirterek, mutant virüse karşı yürütülen aşı çalışmalarının da devam ettiğini, haziran ayında hazır olabileceğini belirtti.

Mutasyonlu Virüs Çalışmaları Devam Ediyor

Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona uğramış virüsün her geçen gün daha çok kişiye bulaşır hale geldiğini hatırlatarak konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Serhat Ünal son aylarda ciddi düşüş gösteren vaka sayılarının, son 1 hafta içinde duraksama dönemine girdiğini hatta hafif de olsa vaka sayılarında yükseliş meydana gelmeye başladığını belirtti. Ünal vaka sayılarındaki artışın farklı nedenleri olabileceğine dikkat çekerek, bunun nedeninin havaların güzelleşmesi ve vaka sayılarının düşmesi ile vatandaşların rehavete kapılması olabileceğini ancak yeni mutant virüsün çok hızlı yayılmasından da kaynaklanabileceğini belirtti. Serhat Ünal son 1 haftadır vaka sayılarının neden yükselişe geçtiğinin araştırıldığını belirterek, Türkiye’de mutant virüs tanısının konulması için yeni PRC testi geliştirildiğini de belirtti.

Prof. Dr. Ünal: Mutasyonlu Virüse Karşı Önlemlere Daha Fazla Dikkat Edelim

Prof. Dr. Serhat Ünal açıklamalarında mutant virüsün ülkeye girişine engel olamadıklarını bununla beraber alınan önlemlerin her zamankinden daha önemli olduğunu belirtti. Uygulanan tedbirlere daha fazla dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Ünal tek maskenin yetersiz kaldığı durumlarda çift maske kullanılması gerektiğini belirtti. Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda çift maske kullanılması gerektiğine dikkat çeken Ünal, kurallara uyma kapasitesi ve halkın sağduyusu ile mutant virüsün durdurabileceğini belirtti. Kurallara uyulmazsa vaka sayılarında yeni bir ata ile karşı karşıya kalınabileceğini ve bu durumda da yeniden başa dönmek durumunda kalınacağını aktaran Ünal, tedbirlerin bu sebeplerden kaynaklı çok önemli olduğunu vurguladı.

Mutasyonlu Virüse Karşı Aşı Etkinliğini Korumaya Devam Ediyor

Prof. Dr. Ünal açıklamalarında Türkiye’de şuanda uygulanan aşıların mutasyonlu virüs nedeni ile etkinliklerinin azalmadığını belirterek, aşıların aynı şekilde koruma sağladığını belirtti. Mevcut mutant virüs ile ilgili böyle bir tehlike olmadığını aktaran Ünal, Güney Afrika mutasyonu ile ilgili yapılan çalışmalarda ise bu tipin aşıların koruyuculuğunu azalttığının ortaya çıktığını belirtti. Koruyuculuğun çok az miktarda azaldığını açıklayan Ünal, bu aşamada aşıları yenilemenin ya da değiştirmenin gerekli olmadığını da sözlerine ekledi.

Mutant Virüs Aşıları Haziran Ayında Devreye Girebilir

Prof. Dr. Serhat Ünal açıklamalarında bilimin yenilmez olduğunu belirterek nasıl Covid-19 salgınına karşı etkili bir çalışma yürütüldüyse mutant virüse karşı da yürütüleceğini belirtti. Ünal mutasyonlu virüs için hazırlanacak aşıların haziran ayında hazır olabileceğini belirtti.