1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Mutasyonlu Virüse Yeni Önlemler Kapıda

Mutasyonlu Virüse Yeni Önlemler Kapıda

Geçtiğimiz yılın başlarından beri tüm dünyada etkili olmaya devam eden Covid-19 salgınında yeni gelişmeler yaşanıyor. 2020 yılının genelinde artan vaka ve ölüm sayıları sonrası aşı çalışmalarına başlanması ve olumlu sonuçlar elde edilmesi umut uyandırırken, aşılama işleminin devam ettiği bu dönemde en başta İngiltere’de görülen mutasyona uğramış olan mutant virüs tekrar endişelere neden oldu. Konuyla ilgili uzmanlar değerlendirme yaptı.

Mutasyonlu Virüse Yeni Önlemler Kapıda

Tüm dünyada olumsuz birçok etki bırakan Koronavirüs salgını ile yaklaşık bir yıl geride kaldı. En yüksek noktaya ulaşan vaka ve ölüm sayılarının ardından alınan önlemler ve uygulanan kısıtlamalar sonucunda tablolarda aşağı yönlü bir grafik izlendi. Azalmaların yaşanması sonucunda kısıtlamaların kaldırılması ve normalleşmeye dönme uygulamaları beklenirken İngiltere de görülen mutant virüsü yeni önlemler alınacak mı sorularını akla getirdi. Mutasyon sonucu daha hızlı yayıldığı tespit edilen koronavirüse ilişkin yapılan değerlendirmelerde mutasyona uğramış virüsün görüldüğü illerde hızlı bulaşın önüne geçebilmek adına yeni kısıtlamaların getirilmesi gerektiği konularına dikkat çekildi.

Prof. Dr. Necmi Mustafa İlhan Değerlendirmelerde Bulundu

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Sağlığı Bilim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Necmi Mustafa İlhan yaptığı açıklamada öncelikle İngiltere ve Brezilyada görülen mutasyonlu virüs varyasyonunun Türkiye’nin 23 iline yayıldığı söyledi. Özellikle bu illerde kısıtlamalara daha sıkı uyulması gerektiği konusuna vurgu yapan İlhan, hızlı bulaşın önlenebilmesi için yeni önlemlerin değerlendirilebileceği ancak şuan için herhangi bir uygulamanın olmadığını ifade etti.  Vakaların fazla görüldüğü bölgelerde karantina uygulamalarına devam edileceğini ve kısıtlamaların bir süre daha devam edeceğini söyledi.

Zor Bir Dönemden Geçiyoruz

Mutasyonlu virüsün tek farkının bulaşma hızının daha fazla olduğunu söyleyen İlhan, ülkece zor bir dönemden geçtiğimizi, evlerde sıkıldığımızı, esnafın zor durumda olduğunu ancak kısıtlamaların kaldırılması için uygun zaman olmadığını kısıtlamaların gevşetilmesi halinde mutasyonlu virüsün iller arasında da hızlı şekilde yayılabileceğini vurguladı. Pandeminin en başından beri sürekli dikkat çekilen kuralara uymanın bu dönemde daha fazla önem arz ettiğini belirtti. Mutasyonlu virüsün görüldüğü illere dikkat çeken İlhan, özellikle kış aylarında kapalı mekanlardan uzak durmak gerektiğini ve aile buluşmalarının, tatil planlarının bir süre daha ertelenmesi gerektiğini bir kez daha sözlerine ekledi. Kısıtlamalara ve yasaklara uyan anlayışın bir süre daha devam etmesi gerektiği salgınla mücadelede önemli olduğunu söyledi.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

İlhan, tüm bu açıklamalarında aşı çalışmalarına da değindi. Aşılamanın her bölgede devam ettiğini ikinci doz aşılamaya geçileceğini söyledi. Aşı çalışmaların hızla ilerlediğini ve iyi gittiğini belirten İlhan, aşılamadan sonra da kısıtlamalara aynı şekilde uyulması gerektiğini, birinci ve ikinci aşılamanın ardından antikor düzeyinin en yüksek seviyeye çıktığı 7-8 haftalık süre içinde de sonrasında da rehavete kapılmamak gerektiğine dikkat çekti.

Yorum Yap

Yorum Yap