1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. NASA Ay’dan O Şirkete Sadece 1 Dolar Ödeyecek

NASA Ay’dan O Şirkete Sadece 1 Dolar Ödeyecek

Geçtiğimiz günlerde Ay’dan toprak kiralayacak başlıklarıyla gündemde yer alan NASA yaptığı açıklama ile herkesi şaşırtarak gündeme gelmeyi başardı. NASA tarafından yapılan son açıklamada Ay’dan toprak alacak şirketler ve bu şirketlere yapılacak ödeme miktarları hakkında bilgi verdi.

NASA Ay'dan O Şirkete Sadece 1 Dolar Ödeyecek

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi uzun zamandır beklenen açıklamayı yaptı. Ay’dan toprak kiralama olarak adlandırılan Ay’daki regolit materyalinin toplanmasına dayanan projede 4 farklı uzay ve havacılık teknoloji şirketinin yer alacağı ve bu şirketlerin bu toprak toplamaları sonucunda ne kadar para alacakları herkesi şaşkınlığa uğratırken, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin  Ticari Uzay Uçuş Bölümü Başkanı Phil McAlister tarafından “ inanılmaz “ olarak adlandırıldı.

Hangi Şirketler Kiracı Olacak?

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Ay’dan toprak örneği toplama konusuna dair yaptığı açıklamada Ay’dan toprak örneği alacak şirketleri Lunar Outpost, İspace Japan, İspace Europe ve Masten Space Systems Uzay ve Havacılık Şirketleri olarak açıkladı. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi toprak örneği toplama anlaşmasının yapıldığını ve imzalandığını belirlenen tarihlerde projeye başlanacağını belirtti. Yapılan bu anlaşma sonrası başlanacak olan Ay’dan toprak örneği toplama işlemleri belirlenen bu şirketler tarafından tamamlanmış ve NASA Ay’daki regolit materyalini toplamış olacak.

Kiracı Şirketler Ne Kadar Ücret Alacak?

Ay’dan toprak örneği toplama projesi için adını saydığımız dört farklı Uzay ve Havacılık Şirketi ile anlaşmaları tamamlayan NASA bu anlaşmalardan şirketlere yapacağı ödemeyi de açıklamış ve hayret uyandırmıştı. NASA bu çalışmalar karşısında, İspace Japan ve İspace Europe şirketleri 5.000 dolar ödeme alması planlanırken, Masten Space Systems şirketinin 15.000 dolar üzerinden anlaşma sağlandığı açıklandı. Geriye kalan şirkete ait olan ödeme miktarı ise düşüklüğü ile dikkat çekti. Liste’ye eklemediğimiz Lunar Outpost Havacılık Şirketi’nin ise bu anlaşmadan sadece 1 dolar kazanacağı belirtildi. Ücretlerin bu kadar düşük olması şaşkınlık uyandırırken NASA’nın Ay’dan regolit toplama işleminin çok ucuza sağladığı yapılan yorumlar arasında yer aldı.

Ay’dan Toprak Örneği Alma Çalışmaları 2022’de

Yapılan anlaşma ve ödemelerin ardından gözler toprak örneği toplama çalışmalarının ne zaman başlanacağı sorusuna yöneldi.  NASA, anlaşma yapılan dört şirketin Ay’dan regolit maddesi toplamak için 2022 ve 2023 yıllarında çalışmalara başlanacağı bildirdi.

Mülkiyet Hakları NASA’ya

Anlaşma sağlanan şirketler 2022 ve 2023 yıllarında mürettebatsız Ay görevlileri ile regolit maddesini toplamaya başlayacak. Materyalin toplanmasının ve elde edilen regolit maddesinin görüntüleri mürettebatsız Ay görevlileri tarafından NASA’ya ulaştırılacak. Elde edilen maddeler Artemis programı içeriğinde değerlendirilmesi için NASA’nın özel mülkiyetine verilecek. Özel mülkiyetine geçecek olan regolit maddesinin dört farklı şirket tarafından 25.001 dolara satın alınmış olması anlamına geliyor. Çalışmaların başlayacağı dönem ve yapılacak yeni açıklamalar da heyecanla bekleniyor.

Yorum Yap

Yorum Yap