1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Pandemi Sürecinde İstihdam Teşvikleri Geliyor

Pandemi Sürecinde İstihdam Teşvikleri Geliyor

Devlet istihdam teşviklerinde vatandaşın yüzünü güldürecek değişiklikler yaptı. 2020 yılında sona ermesi beklenen istihdam teşviklerinin süresi uzatılıyor. Süresi uzatılacak teşviklere pandemi sürecine özel yeni maddeler de eklenecek. Pandemi sürecinde işe alım yapan, ilave personel çalıştıran işverenlere nakit desteği ve prim teşviki verilecek.

Pandemi Sürecinde İstihdam Teşvikleri Geliyor

2020 yılında sone ermesi beklenen istihdam teşvik paketinin süresi 2023 yılına kadar uzatıldı. Bununla beraber pandemi sürecine özgü yeni teşvik paketleri de hazırlandı. Onaylanan yeni kararlar resmi gazetede yayınlandı.

Pandemi sürecine özgü hazırlanan teşvik paketine göre 2019 ocak ayı ile 2020 nisan ayı arasında işçi sayısını arttıran işverenlere destek verilecek. Pandemi sürecine denk gelen bu dönemde işçi sayısına ekleme yapan işverenlere nakdi destek sağlanacak. Bu teşvikten yararlanmak için işverenin normal süreçte çalıştırdığı sayıda ya da daha fazla işçi çalıştırması gerekiyor. Normalde işçi çalıştırmayan işletmelerde bu süreçte işçi alması durumunda teşvikten faydalanavilecek.

Pandemi Sürecinde Fiilen İşçi Çalıştıranlara 1324 TL

Pandemi sürecine özgü hazırlanan teşvik paketinden hem işveren hem de işçi yararlanabilecek. 2019 yılının ocak ayı ile 2020 yılının nisan ayı arasında ilave personel çalıştıra işletmeler işçi başına 1324 TL destek alabilecekler. Bununla beraber süreç içinde işçilerin ücretsiz izne çıkarılması durumunda, işçilere de 1168 TL destek sağlanacak.

Kadın İstihdamı İçin 2023’e Kadar Uzatıldı

Pandemi sürecinden bağımsız olarak sürdürülen istihdam teşviklerinin de süresi uzatıldı. Genç ve kadın istihdamını arttırmaya yönelik verilen teşviklerden biri de nakdi destek olmaya devam ediyor. 18 yaşından büyük kadınları ya da 18 yaşından büyük 29 yaşından küçük erkeklere istihdam sağlayan işletmelere nakdi destek sağlanıyordu. 2020 yılında sona ereceği düşünülen bu teşviğin süresi 2023 yılına uzatıldı. Bu şartları sağlayan işverenlere işveren primi teşviki uygulanıyor. İşveren teşviki priminin tutarı ise 603.31 ile 4 bin 524.86 TL arasında değişiyor. Bu destek 12 ile 48 ay arasında verilebiliyor.

İlave İşçi Alımına Prim Teşviki

Özel sektör işverenlerine bir önceki yılın ortalamasından daha fazla işçi çalıştırmaları durumunda sağlanan teşvik de 2023 yılına kadar devam edecek. Önceki yılın ortalamasından daha fazla işçi çalıştıran işverenlere 12 ay, bu işçilerin engelli, genç ya da kadın olması durumunda ise 18 ay prim teşviki sağlanıyor. Yıllara göre değişen prim teşviki 2020 yılında bilişim sektöründe 1103.63 ile 2943 TL arasında diğer sektörlerde ise  1103.63 TL olacak.

Erken İşe Girenlerin Sigorta Primleri Karşılanacak

İstihdam teşvik kapsamında iş arayanlara yönelik de yeni bir düzenleme getirildi.  İşsizlik maaşı alanların hızlı bir şekilde yeniden işe başlamalarına yönelik uygulanacak teşvikte, işsizlik maaşı alanların 90 gün içinde yeni işe girmesi durumunda ödenek aldıkları günlerin sigorta primleri işsizlik fonundan karşılanacak. Bu süreçte sigortaları yatmış olacak işçiler, emeklilik için gün engeli ile karşılaşmayacak.

Yorum Yap

Yorum Yap