1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Perseverance Kızıl Gezegene İniş Yapacak

Perseverance Kızıl Gezegene İniş Yapacak

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Dünya ile arasında 190 milyon kilometrelik mesafe olan kızıl gezegene gönderdiği uzay aracını indirme planları yapıyor. Kızıl gezegen olarak bilinen Mars gezegeninde geçmişin izlerini araştıracak olan uzay aracı için “mükemmel bir hat üzerinde “ değerlendirilmesi yapıldı.

Perseverance Kızıl Gezegene İniş Yapacak

NASA’nın Perseverance adını verdiği bir ton ağırlığındaki uzay aracını kızıl gezegene indirmeyi planlıyor. NASA tarafından yapılan açıklamada aracın iniş için uygun mükemmel bir hat üzerinde yol aldığı bilgisi verildi. 18 Şubat günü kızıl gezegenin Jezero adı verilen 49.0 km’lik eskiden suyla dolu olduğu düşünülen kratere inmesi bekleniyor. Her şeyin planlandığı gibi devam etmesi halinde aracın, Türkiye saati ile 23.48’de kızıl gezegene ineceği belirtiliyor. Aradaki 190 milyon km’lik mesafe nedeniyle kontrol Perseveranse aracındaki otonom sistemlerde olacak.

Manevraya Gerek Kalmayacak

İniş esnasında her şeyin yolunda gitmesi halinde, başarılı iniş sinyalinin Dünya’ya ulaşma süresi 7 dakika olarak hesaplandı. 190 milyon kilometrelik mesafenin 11 dakikalık bir iletişim süresine neden olduğu da belirtildi. Bu iletişim süresi göz önünde bulundurularak ters giden bir durum karşısında Dünya’dan müdahale için gerekli sürenin olmadığı ve kontrolün tamamen araç içindeki otonom sistemlerde olduğu vurgulandı. Bu durumu değerlendiren proje sorumlusu Jennifer Trosper, aracın atmosfere giriş için gerekli manevra kabiliyetine sahip olduğunu ancak herhangi bir manevraya gerek kalmayacağını belirtti.

Perseverance Özel Bir Donanıma Sahip

2030 yıllarında geri dönmesi planlanan uzay aracı, bu süre zarfında kızıl gezegende geçmiş yaşama yönelik araştırmalar yapacak.  Bu araç görevi olan bilimsel araştırmaları yapabilmek için 2012 yılında Gale kraterine indirilen Curiosity aracından farklı olarak çok farklı ve geliştirilmiş bir donanım ile donatıldığı belirtildi. Kızıl gezegeninin kayalıklı yüzeyinde kolay hareket imkanı sağlayan lastik sistemine dikkat çeken Baş Mühendis Adam Steltzner, aracın sahip olduğu 20 kamera ve mikrofonlar ile elde edeceği görüntüleri çekim kabiliyeti ile oluşturarak seyir keyfi yaratacak şekilde yollaması bekleniyor. Bu özel donanımı ile Perseverance, 1970’li yıllarda Kızıl gezegene ulaşan Viking aracından sonra ilk kez kızıl gezegen yüzeyinde geçmişe yönelik araştırmalar yapacak. Aracın geri dönüşünde yanında kaya parçaları da getirmesi bekleniyor.

Mikrobiyolojik Yaşam Kalıntısı Araştırılacak

Daha önce Mars gezegenine yolculuk yapan araçların deneyimleri göz önünde bulundurularak, ilkel yaşama dair kalıntılar aranacak. Kızıl gezegenin sıcak ve ıslak bir gezegen olduğunun bilinmesi üzerine jezero kraterine iniş yapılacak. California Üniversitesinde gezegen bilimcisi olan Bethany Ehlmann, tıpkı dünya üzerindeki araştırmalar gibi Mars’ta da 3,5 milyar yıl önce göl diplerinde yaşayan yaşam formlarının olup- olmadığına dayanan mikrobiyolojik yaşam kalıntılarının araştırılacağını söyledi. Bu çalışmaların ardından hedeflenen ise Mars’a insanlı uçuş gerçekleştirmek. Bu hedefe yönelik SpaceX, marsa gidecek uzay aracı için roket çalışmalarını sürdürüyor.