1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Prim Borcu Ödeyecekler İçin Süre Doluyor!

Prim Borcu Ödeyecekler İçin Süre Doluyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya prim borcunu yapılandıranlar için ikinci taksiti ödeme süresi 30 Nisan tarihinde sına eriyor. İlk iki taksit için süresinde ödeme yapmayanların yapılandırmaları ise bozulacak. Aynı zamanda birinci taksiti zamanında ödememiş olanlar da ay sonuna kadar peşin ödeme tercihini seçmiş olmaları halinde ikinci bir şans elde etmiş olacaktır. Gecikme faizi yerine hesaplanacak olan enflasyon farkının yarısının ödenmesinden de kurtulmuş olacaklar. Mart ayında yapılan cari prim ödemelerini ilk taksitte ödemiş olanların ise yapılandırmaları sürecek.

Prim Borcu Ödeyecekler İçin Süre Doluyor!

Devlete olan borçların yapılandırılmasına yönelik geçen Kasım ayında çıkarılmış olan kanun kapsamında vergi ve prim borçlarına yapılandırma başvuruları 31 Aralık 2020 tarihinden 31 Ocak 2021 tarihine erteleme yapılmıştı. Buna bağlı olarak ilk taksit ödemeleri de birer ay süre kapsamında ertelenmişti. Fakat ikinci ve daha sonra yapılacak olan taksitlerin ödeme tarihlerinde ise herhangi bir değişikliğe gidilmedi.

Vergiler başta olmak üzere Maliye’ye borcu olanlar ilk iki taksit ödemesini şubat ve mart ayında yaptılar. SGK’ya olan borçlarda ise ilk taksit mart ayında ödendi ve ikinci taksit ödemesi de bu ay kapsamında yapılacak. Özellikle yapılandırmanın bozulmaması için ilk iki taksit büyük önem taşıyor. Süresinde ödenmeyen ilk iki taksit sonunda yapılandırma bozuluyor. Daha sonraki dönemde ise yılda en fazla iki taksit aksatılabilecek.

Taksit Aksatma Yapanlar Gecikme Faizi Ödeyebilirler

Söz konusu kanun kapsamında süresinde ödenmeyen cari ay primlerinin talep edilmesi halinde aksatılmış olan yapılandırma taksitlerine mahsup sağlanıyor. Cari ay primlerinde ise daha sonra gecikme faizi talep ediliyor. İlk taksitin ödemesini yapamayarak yapılandırması bozulan işverenin ise aynı ya da farklı şirketlerinde çalışanlar için ödenen cari ay primleri taksit ödemesine göre mahsup ediliyor. Bu sayede yapılandırmanın da devamı sağlanabilecek.

İlk taksit için mart ayında ödenmiş olan cari ay primleri, ikinci taksit için ise mart ve nisan ayındaki cari ay primlerine yönelik olarak mahsuplaşma işlemleri de yapılabiliyor. Sonraki taksitlerin aksatılması halinde ise taksit ödemesinin yapılmış olduğu ay ve bir önceki aya ait olan cari primler ile mahsuplaşma yapılabilecek.

Birinci Taksiti Aksatanlara Peşin Ödeme

İlk taksit ödemelerinde çeşitli nedenlerden ötürü ödeme yapamayanlar için ise ikinci bir fırsat sağlanıyor. Borç yapılandırmasında taksitli ödeme tercihinde bulunmak olan işverenler yeni başvuru yaparak peşin ödemeye geçebilirler. Bu kapsamda çalıştırdıkları işçilere yönelik işverenler söz konusu prim borçlarını taksitli ödemeden peşin ödemeye geçiş yaptıkları tarihten itibaren ise yeniden hesaplatmak durumundalar. Hesaplanacak olan borcun tamamı da 30 Nisan 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Bu tarihe kadar yapılan ödemelerde aynı zamanda gecikme cezası da ödenmeyecek ve TÜFE üzerinden hesaplanacak farkın yüzde 50’si de ödenmemiş olacak. İlk taksit ödemesini yapamayanlar, yeni başvuruyu ay sonuna kadar yapmaları gerekiyor.