1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Prof. Dr. Şener Uyardı! Ek Önlemler Gerekli

Prof. Dr. Şener Uyardı! Ek Önlemler Gerekli

Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sonunda belirtilen ölçülerde 1 mart tarihinde kademeli normalleşme dönemi başlamıştı. Risk haritasına göre mavi ve sarı renkteki illerde normalleşme daha geniş ölçüde uygulanacak. Normalleşmenin kısmi kısıtlamalar ile devam edeceği vaka sayıları bakımından yüksek ve çok yüksek riskli olan turuncu ve kırmızı renkle gösterilen iller için uzmanlardan uyarı geldi.

Prof. Dr. Şener Uyardı! Ek Önlemler Gerekli

İllerin vaka yoğunluğu ve ölüm oranları dikkate alınarak oluşturulan risk haritası normalleşme için kilit nokta haline geldi. 2 haftalık dönelerde kontrol edilerek güncellenecek olan risk haritası ülkelerin normalleşme adımları için takvim niteliğinde. Düşük ve orta riskli olan mavi ve sarı renkle gösterilen illerde 1 mart tarihi ile normalleşmenin başlamasını değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener uyarıcı hatırlatmalarda bulundu. Sarı ve turuncu renklerle gösterilen orta ve yüksek riskli illere dikkat çeken Şener, vaka sayılarında azalma olmaması halinde haritanın kırmızıya dönebileceğine işaret etti.

Ara Değerlendirme İçin 1 Aylık Periyot İncelenmeli

Sarı ve turuncu renkle gösterilen orta ve yüksek riskli illere dikkat çeken Şener, bu illerde ek önlemlere uyulmaması halinde bu renklerinde kırmızıya dönebileceğini söyledi. Risk haritasındaki değişiklikler için bakanlık tarafından belirlenen 2 haftalık periyodun bilimsel açıdan erken olduğunu söyleyen Şener, doğru değerlendirme için bu sürelerin bir aylık sürelere çıkarılabileceğini belirtti.  Vatandaşların pandemi durumunda bilinçli olduklarını ancak Türkiye şartlarında birebir uygulamanın başarılı olamadığını belirten Şener, vaka oranlarında sık dalgalanmalar meydana geldiğini söyledi.

“Bu Hepimizin Mücadelesi”

Sarı ve turuncu renkle gösterilen illerin kontrolü elden bırakmaması gerektiğini yineleyen Şener, normalleşme kapsamında açılan restoran ve kafelerde yüzde 50 sınırının ve sosyal mesafenin daha önemli hale geldiğini, vatandaşların bu bilinç ile hareket etmesi gerektiğini “ Bu hepimizin mücadelesi” cümlesi ile dile getirdi. Vatandaşların kendileri ile birlikte hem çalışan personelleri hem de kolluk güçlerini zor durumda bırakmamasının önemine vurgu yaptı.

Çanakkale Stabil ve Dengeli

Risk haritasında turuncu renkle gösterilen Çanakkale için de değerlendirmelerde bulunan Şener, Çanakkale merkezinde önlem ve denetimlerin sıkı olarak uygulandığını bu sayede ciddi bir problem olmadığını ifade etti. Merkez bölgesinde olguların stabil ve dengeli olduğunu belirten Şener, köy bölgelerinde olguların arttığını söyledi. İlçe ve köylerde kişisel korumanın olmamasının sarı kategoriden turuncu kategoriye geçişe neden olduğunu belirtti.