1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Rus Aşısı Sputnik V Yüzde 92 Etki Gösteriyor

Rus Aşısı Sputnik V Yüzde 92 Etki Gösteriyor

Rusya’nun ürettiği Sputnik V aşısı ile ilgili yeni ayrıntılar açıklandı. Cumartesi günü başlayacak aşı uygulamalarından önce Rus yetkililer aşının etkisi, uygulama aşamaları ve dikkat edilmesi gereken konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Rus aşısı ile ilgili ülkedeki tutum ise dikkat çekti.

Rus Aşısı Sputnik V Yüzde 92 Etki Gösteriyor

Tüm dünyada olduğu gibi Rusya’da da aşı uygulamaları yakında başlayacak. Cumartesi günü başlaması planlanan Sputnik V aşısının uygulamasının nasıl gerçekleşeceği ile ilgili açıklama yapıldı. Aşının deneme süreci hakkında ve etki oranı ile ilgili bilgilerde paylaşıldı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova ve Ulusal Başhekim Anna Popova aşılama uygulamasının ayrıntılarını paylaştıkları açıklamalarında aşı vurulacak kişilerin dikkat etmesi gereken konularda da uyarılarda bunundular. Rusya Sağlık Bakanlığı Başdanışmanı Sergey Glagolev de aşının deneme çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sputnik V Aşısının Nasıl Uygulanacağı Açıklandı

Sağlık Bakanlığı Başdanışması Sergey Glagolev cumartesi günü uygulanmaya başlanacak olan Rus aşısı Sputnik V ile ilgili yapılan deneme çalışmalarını, yan etkilerini ve uygulama aşamalarını kamuoyu ile paylaştı.

Glagolev Sputnik V aşısının 24 bin gönüllü kişi üzerinde denendiğini ve %92 oranında etki gösterdiği sonucunun alındığını açıkladı. Başdanışman denek olan kişilerin %10’unda grip sendromu olarak adlandırılan yan etkilerin görüldüğünü açıkladı. Deneklerde 38 dereceye kadar yüksek ateş ve yorgunluk en çok görülen iki yan etki oldu. Glagolev iki aşamada gerçekleştirilecek olan aşı uygulamalarının sonucunda insanların Covid-19 virüsüne karşı %92 oranında koruma sağlayacağını açıkladı. Aşı vurulan kişilerin salgına yakalanma ihtimallerinin %0.5 olduğunu belirten başdanışman aşının 6 ay için savunma sağladığını belitti.

Rus Aşısında Alkol Tüketimi Yasak Olacak

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova da aşı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Golikova açıklamalarında aşı uygulamasının yapıldığı dönemde dikkat edilmesi gereken konulardan bahsetti. Başbakan yardımcısının en çok üzerinde durduğu konu ise alkol tüketimi oldu. Golikova aşı vurulacak kişilerin alkol tüketmemesi gerektiğini, alkolün aşının bağışıklığı güçlendirme ve savunma mekanizmasını geliştirme noktasında olumsuz etkileri olduğunu açıkladı. Aşının ilk uygulamasından 2 hafta önce diğer ve ikinci uygulamasından 2 hafta sonra arasındaki süreçte alkol tüketilmemesi gerektiği belirtildi. İki aşı arasında 3 hafta süre bulunacağını açıklayan Golikova bu sürede de alkol tüketilmemesi gerektiğini belirtti.

Rusya’da Aşı Zorunlu Olmayacak

Rusya’da cumartesi günü başlayacak aşı uygulamasının zorunlu olmayacağı da açıklandı. Aşı isteğe göre vurulacak olmasının yanı sıra aşı olmayan vatandaşların çeşitli hak sınırlamalarını kabul etmesi gerekecek. Aşı vurulmayan vatandaşların bazı sektörlerde çalışmasına izin verilmeyecek.

Rusya’da Aşıya Karşı Güven Sorunu Var

Rusya’da cumartesi günü başlaması beklenen aşı çalışmaları ile ilgili ise bir güven problemi yaşandığı biliniyor. Özellikle sağlık çalışanlarının aşıya karşı temkinli davrandığı biliniyor. Bunun sebebinin ise aşının yeterince denemeden uygulama aşamasına geçilmiş olması gösteriliyor.

Yorum Yap

Yorum Yap