1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Salda Gölü İle Mars Benzerliği Şoka Uğrattı

Salda Gölü İle Mars Benzerliği Şoka Uğrattı

Amerikan Uzay ve Havacılık Ajansı (NASA) heyecan uyandıran şaşırtıcı açıklamalarına devam ediyor. Mars gezegeninde bulunan jezero adlı kratere indirilmek üzere kızıl gezegene gönderen uzay aracının mars yüzeyine ulaşmasının ardından eskiden sulu bir krater olduğu bilinen jezero ile Burdur ilinde bulunan Salda Gölü’nün benzer özellikler taşıdığı ifadesi merak konusu oldu.

Salda Gölü İle Mars Benzerliği Şoka Uğrattı

Kızıl gezegenin yüzeyinde geçmişe dair izler araştıracak olan uzay aracı Perseverance uzaya gönderilmesinin ardından NASA tarafından yapılan açıklama heyecan ile karşılandı. Kayalıklı bir yüzeyi ve mineral oluşumu gözlenen bir jeolojik yapıya sahip olduğu bilinen kızıl gezegenin Burdur ilinde bulunan Salda Gölü ile benzer bir mineral oluşum sistemine ve jeolojik yapıya sahip olduğu yapılan araştırmanın sonuçlarında belirtildi. Bu benzerliğe önem veren NASA, mars yüzeyine ulaşıldığında görebileceklerimize dair bir beklenti oluşturduğunu ve fikirler oluşmasına yardımcı olduğunu belirtti.

NASA’nın Açıklaması Heyecana Neden Oldu

Jezero kraterinin salda gölü ile bu derecede bir benzerlik göstermesinin kızıl gezegene dair bir beklenti yarattığı açıklaması tüm dünyada yankı uyandırırken gözler Türkiye’ye Burdur iline çevrildi. Bu gelişmeler ile Burdur ili ve Salda Gölü’nün bilinirliğini artacağı ve hem ekonomik alanda hem de turizm sektöründe daha etkili olacağı değerlendirmeleri burdur halkı tarafından yapıldı. Salda Gölü’nün Avrupa’da tanınırlığının artmasının ülkemiz ve Burdur ili için gurur verici olduğu da belirtildi.

Ercengiz, “Böyle Bir Gelişmenin Tarafı Olmuşuz” Dedi

NASA’nın açıklaması üzerine Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, konuya ilişkin değerlenmelerde bulundu. Tüm dünyada yaşanan kuraklık nedeniyle zor bir dönem geçiren salda gölünün korunması, kollanması ve güzelliğini gelecek dönemlerde de görülebilmesi için bir mücadele verildiğini belirten Ercengiz, ”bu çalışmalar sayesinde farkında olmadan tüm dünya için yararı olabilecek bir gelişmenin tarafı olmuşuz” ifadelerine yer verdi. Son dönemde özellikle turizm alanında ilgi çekmeye başladığını söyleyen başkan, bu açıklamalarının ardından cazibesinin artacağını ve salda gölüne gösterilen ilginin artacağını, uluslararası turizmde de daha önemli bir merkez haline geleceğini sözlerine ekledi.

NASA’nın yaptığı açıklama üzerine Burdurlu vatandaşlar da sevinçlerini belirtti. Sevinç ve şaşkınlık duygularını bir arada yaşadıklarını söyleyen vatandaşlar bu gelişme ile salda gölünün bilinirliğinin artacağını ve gölün korunması gerektiğine dikkat çekti. Bu gurur verici gelişme ile ekonominin iyileşeceğini ve turizmin gelişeceğini umduklarını anlattılar.

Yapılan Çalışma Sonuçları Açıklandı

Salda Gölü’nün kızıl gezegen ile benzer özellikler taşıdığı açıklaması yapılmadan önce Salda Gölü içinde ve çevresinde gerekli çalışmalar yapıldı. Araştırma sonuçları arasında Salda Gölü dibinde çökelti şeklinde bulunan ve incelenen sualtı mikrobiyolitleri, eski kalıntılardan oluşan mikrobiyolitler ve alüvyon yelpazesi şeklinde oluşmuş olan birçok yapıya ilişkin veriler yer aldı. Birçok fotoğraf ile desteklenen çalışmalar şaşırtıcı gerçeği ortaya koydu.