1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Salgın Yönetiminde Yerinde Karar Dönemi

Salgın Yönetiminde Yerinde Karar Dönemi

Sağlık Bakanlığı devam eden Covid-19 salgın sürecinin yönetimi ile ilgili yeni düzenlemelere gitmeyi planlıyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın önümüzdeki süreçte salgın yönetiminin yerinde karar mekanizması ile ilerleyebileceğini ve bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Salgındaki vaka sayıları ve risklerin illere göre farklı derecelerde cereyan ettiğini belirten Akın, il hıfzıssıhha kurullarının ile özgü kararlar alabileceğini belirtti.

Salgın Yönetiminde Yerinde Karar Dönemi

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, Covid-19 salgın sürecinde geçilmesi planlanan yeni yönetim tazı hakkında açıklamalar yaptı. İllerde İl Pandemi Kurulları ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu olduğu belirterek ilerleyen dönemlerde bu kurum ve kanunun illere özgü yönetim kararları almasının planlandığını açıkladı.

Levent Akın illerde bulunan İl Pandemi Kurulları’nın salgın sürecine dair karar alma yetkilerinin bulunduğunu ancak etkisini gördüğümüz Covid-19 salgınının çok bilinmeyenli bir pandemi olmasından kaynaklı ülke genelinde ortak tedbirlerin uygulandığını belirterek gelinen son durumda bu kurulların kendi illerine özgü kararlar almasının söz konusu olduğunu belirtti. İllerde yaşam özelliklerine bağlı olarak vaka sayılarının, salgınının oluşturduğu tehditlerin ve hastalığın boyutlarının farklılık göstermeye başladığını dile getiren Levent Akın, il hıfzıssıhha kurullarının ildeki gidişata göre özel kararlar almasına yönelik planlama yapıldığını belirtti.

Levent Akın: Yerinde Karar Dönemi İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Prof. Dr. Levent Akın salgının boyutlarının illerde gösterdiği farklılıklar ile ilgili yeterli veri olduğunu belirterek yerinde karar dönemine geçilmesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini belirtti. Son günlerde vakaların yeniden artış eğilimi gösterdiği açıklayan Akın, konu ile ilgili il yönetimlerin sağlıklı karar verebileceğini belirtti.

İllerde Nüfusa Göre Vaka Sayısı Değerlendirmesi Yapılacak

Levent Akın il yönetimleri tarafından alınacak, esnetilecek ya da sıkılaşacak tedbir kararlarının illerdeki pozitif test oranlarına ve vaka sayılarına göre yapılacağını belirtti. Farklı nüfusa sahip illerde aynı vaka sayısının ölçülmesinin hastalığın yükü noktasında farklılıklar ortaya çıkardığını belirten Levent Akın, insidans olarak adlandırılan nüfusa göre vaka sayısının değerlendirilmesi ile salgındaki yükün ölçüleceğini ve tedbir kararlarındaki değişikliklerin bu oranlara göre yapılacağını belirtti.

Yerel Yönetimler Restoran ve Kafelerle İlgili Karar Alabilecek

Levent Akın şu dönemde bu uygulamaya geçilmesi ile yerel yönetimlerin illerdeki hastalık yüküne göre kafe ve restoranların açılıp açılmaması ile ilgili kendi kararlarını alacaklarını belirtti. Yerel yönetimlerin iş yerlerinin açılması konusunda salgındaki kendi özerk durumlarına göre rasyonel kararlar almasının daha tutarlı olacağını aktaran Akın kararların aynı zamanda okullar ya da diğer toplu yaşam alanları için de geçerli olacağını belirtti.

Levent Akın: İstanbul’da Önlem Kararlarına Uyulmaması Söz Konusu Oluyor

Prof. Dr. Levent Akın riskin en yüksek olduğu İstanbul ile ilgili ise vatandaşların yasaklara uymadığını, salgının yeterince ciddiye alınmadığını ve yeteri kadar denetlemenin yapılmadığını belirtti.