1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Sokağa Çıkma Yasağı Saatleri ve Detayları Belli Oldu!

Sokağa Çıkma Yasağı Saatleri ve Detayları Belli Oldu!

Bilim Kurulu tarafından alınan tavsiye kararı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı açıklanmıştı. Kısıtlamaların geçerli olduğu tarih 21 Kasım 2020 Cumartesi saat 20:00 sonrası olarak Erdoğan tarafından belirtildi. Cumhurbaşkanının açıklaması sonrası İç İşleri Bakanlığı 81 ile Koronavirüs genelgesi göndererek kısıtlamaların merak edilen ayrıntılarını paylaştı.

Sokağa Çıkma Yasağı Saatleri ve Detayları Belli Oldu!

Bilim Kurulu tarafından alınan tavsiye kararı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Covid-19 tedbirleri kapsamında sokağa çıkma yasağı kısıtlaması uygulanacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre hafta sonları 10:00 – 20:00 saatleri dışında kalan sürelerde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. İç İşleri Bakanlığı ise 81 vilayete koronavirüs genelgesi göndererek detayları netleştirdi.

Sokağa Çıkma Kısıtlaması Uygulaması Bu Hafta Sonu Başlıyor

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulamaları bu hafta sonunda uygulamaya konacak. 21 Kasım 2020 Cumartesi saat 20:00 itibari ile sokağa çıkma kısıtlaması başlayacak.

65 Yaş ve Üzeri Vatandaşlara Sokağa Çıkma Yasağı Geldi Mi?

İç İşleri Bakanlığı genelgesine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10:00 – 13:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.

20 Yaş Altı Sokağa Çıkma Kısıtlaması Nasıl Uygulanacak?

20 yaş ve altı vatandaşlarda çalışanlar hariç tutulmak şartı ile 13:00 – 16:00 saatleri dışında kalan sürelerde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Belirtilen saatler arasında 20 yaş altının sokağa çıkması serbest olacak.

Restoran, AVM, Berber ve Pek Çok İşletmeye Sınırlama Getirildi!

İç İşleri Bakanlığı tarafından tüm illere gönderilen koronavirüs genelgesine göre cafe, restoran, AVM, lokanta ve kuaför gibi pek çok işletmeye sınırlama getirildi. Genelgede bahsedilen işletmeler ve çalışma sistemleri şu şekilde olacak:

  • Alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece saat 10:00 ila 20:00 arasında vatandaşlarımıza hizmet sunabileceklerdir.
  • Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme yerleri 10:00 ila 20:00 saatleri arasında sadece paket servis veya gelal hizmeti verecek şekilde açık olabilecektir.
  • İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurullarınca tek tek belirlenmek ve yerleşim sahasında bulunmamak kaydıyla şehirlerarası karayolları kenarında bulunan ve şehirlerarası toplu ulaşım veya lojistik amaçlı araçlara hizmet veren dinleme tesislerinde yer alan yemeiçme yerleri kısıtlamalardan istisna tutulacaktır.
  • 12.2020 tarihine kadar sinema salonlarının; yeni bir karar alınıncaya kadar ise kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri durdurulacaktır. Daha önce faaliyetleri durdurulan nargile salonları ile ilgili uygulamanın aynen devamı sağlanacaktır.

Uygulamadan Muaf Olacak (Açık Olacak) İşletmeler

  • İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin faaliyetleri yürüten iş yerleri,
  • Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri,
  • Zorunlu kamu hizmetlerinin sürdürülmesi için gerekli kamu kurum ve kuruluşları ile işletmeler (Havalimanları, limanlar, sınır kapıları, gümrükler, karayolları, huzurevleri, yaşlı bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri, Acil Çağrı Merkezleri, AFAD Birimleriafetle ilgili çalışma yürüten kurum/kuruluşlar, Vefa Sosyal Destek Birimleri, Göç İdaresi, PTT vb.),
  • Doğalgaz, elektrik, petrol sektöründe stratejik olarak faaliyet yürüten büyük tesis ve işletmeler (rafineri ve petrokimya tesisleri ile termik ve doğalgaz çevrim santralleri gibi),
  • Yurt içi ve dışı taşımacılık (ihracat/ithalat/transit geçişler dâhil) ve lojistiğini yapan firmalar,
  • Oteller ve konaklama yerleri,
  • Sağlık hizmetlerinin kapasitesini arttırmaya yönelik acil inşaat, donanım vb. faaliyetleri yürüten işletme/firmalar,
  • Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri,
  • Üretim ve imalat tesisleri,
  • Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları ve gazete dağıtıcıları,
  • Valilikler/Kaymakamlıklar tarafından yerleşim merkezleri için her 50.000 nüfusa bir adet ve il sınırları içinden geçen şehirlerarası karayolu ve varsa otoyol üzerinde her 50 km için bir adet olmak üzere belirlenecek sayıda akaryakıt istasyonu ve lastik tamircisi (Bu madde kapsamında açık olacak akaryakıt istasyonları ile lastik tamircileri kura yöntemi ile belirlenecektir), i) Sebze/meyve toptancı halleri.
Yorum Yap

Yorum Yap