1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Son Dakika: Müjde Verildi! Aşı Gelecek Ay Geliyor

Son Dakika: Müjde Verildi! Aşı Gelecek Ay Geliyor

Devam eden Covid-19 pandemisi ile mücadelede büyük umut vadeden ve yüzde 95 üzeri koruyuculuğa ulaşan Pfizer – BioNTech aşısı ile ilgili son dakika müjdesi geldi! Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, geliştirilen Covid-19 aşısının gelecek ay hazır olabileceğini belirtti. BioNTech şirketinin iki önemli ismi ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) acil kullanım başvurusunda bulunmak için bekledikleri tarihi de açıklamalarına ekledi.

Son Dakika: Müjde Verildi! Aşı Gelecek Ay Geliyor

BioNTech kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin ile Özlem Türeci, geliştirilen Covid-19 aşısı ile ilgili Reuters’e açıklamalarda bulundular. Pfizer ile ortak geliştirilen aşı için tarih veren Şahin, “aşının gelecek ay” içinde gelebileceği müjdesini paylaştılar.

Uğur Şahin: Noel’den Önce Aşıların Dağıtımına Başlayabiliriz

Reuters’e konuşan Şahin, “Eğer her şey yolunda giderse ABD’den acil durumda kullanım iznini Aralık ayının ilk yarısında ya da ikinci yarısının başlarında alabileceğiz. Avrupa Birliği’nin şartlı onayının ise Aralık ayının ikinci yarısında verilebilir. Bunların hepsi şartları karşılamamıza bağlı.” ifadelerini kullandı.

Pfizer ve BioNTech tarafından ortak geliştirilen koronavirüs aşısı etki oranının ilk etapta yüzde 90 olduğu ve klinik testlerin devam ettiği bilgisi ulaşmıştı. Aşı ile ilgili dün yapılan açıklamada etkinlik oranının yüzde 95 üzerine yükseldiği belirtilmişti. Paylaşılan rakamlar ardından Almanya’da faaliyet gösteren şirketin iki Türk ismi aşı için tarih vererek, “Eğer her şey hayal ettiğimiz gibi gider ve onay alırsak, aşıların dağıtımına Noel’den önce başlayabiliriz. Fakat dediğim gibi her şey tamamen pozitif ilerlerse!” ifadeleri ile tarih için kritik bilgiler paylaştı.

Koronavirüs Aşışı Yan Etkileri Hafif

Covid-19 aşısı ile ilgili etkinlik oranı ve yan etkileri ile ilgili önemli bilgiler de devam eden klinik testler ardından paylaşılmaya devam ediyor. Üçüncü faz aşaması klinik testlerde insan deneklerin üzerinde denenen aşının yan etkilerinin hafif olduğu bilgisi paylaşıldı. Kamuoyu ile paylaşılan bilgiye göre aşının ikinci dozunu alan gönüllülerin yüzde 3,8’inde halsizlik görülürken, yüzde 2’sinde baş ağrısı gözlemlendi. Corona Virüse karşı riskli grupta yer alan yaşlı gönüllülerde ise yan etkilerin daha da az olarak gerçekleştiği kaydedildi.

Aşının 65 Yaş Üstünde Bağışıklık Oluşturma Süresi 29 Gün

Aşı ile ilgili paylaşılan önemli detaylar arasında ayrıca, bağışıklık oluşturma süresi bilgisi de yer alıyor. Aşının virüsü etkisiz hale getirmek için gerekli antikor seviyesini sadece 29 gün içerisinde sağladığı gelen bilgiler arasında yer alıyor. Devam eden iki Covid-19 aşısı klinik testleri de kamuoyu tarafından takip edilirken, paylaşılan bilgilere göre en etkili aşının Pfizer-BioNTech tarafından geliştirilen BNT162b2 olduğu kaydedildi.

Aşı Klinik Testlerinde Kaç Gönüllüde Test Yapılıyor?

Corona Virüs aşısı klinik testlerinde BNT162b2 denek sayısının 43 bin 661 kişi olduğu bilgisi kaydedildi. Aşı deneylerinde katılım gösteren ülkeler ABD, Türkiye, Almanya, Brezilya, Arjantin ve Güney Afrika olarak sıralandı.

Yorum Yap

Yorum Yap